Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017

Κλιμάκιο του SSM την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα – Θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με τραπεζίτες για τα stress tests

 

Κλιμάκιο του SSM την άλλη εβδομάδα στην Αθήνα – Θα έχουν κρίσιμες συναντήσεις με τραπεζίτες για τα stress tests
Στις συναντήσεις αυτές θα αναλυθεί το βασικό περίγραμμα των stress tests και θα διαπιστωθεί σε κάποιο βαθμό η κλίμακα των επιπτώσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.
Κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του SSM του Μόνιμου Εποπτικού Μηχανισμού των Τραπεζών θα επισκεφθεί την Αθήνα την άλλη εβδομάδα μεταξύ 28 Νοεμβρίου και 1ης Δεκεμβρίου ώστε να έχουν κρίσιμες συναντήσεις με τις διοικήσεις των 4 συστημικών τραπεζών.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες στις συναντήσεις αυτές θα αναλυθεί το βασικό περίγραμμα των stress tests και θα διαπιστωθεί σε κάποιο βαθμό η κλίμακα των επιπτώσεων στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών. 
Πολύ αξιόπιστη πηγή που μίλησε στο bankingnews ανέφερε τα εξής «η επίσκεψη αυτή του κλιμακίου υψηλόβαθμων στελεχών του SSM έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς θα μπορέσουμε να εξακριβώσουμε προθέσεις και να εξάγουμε κάποια συμπεράσματα για το εύρος των κεφαλαιακών ζημιών που θα υποστούμε στα stress tests».
Να σημειωθεί ότι το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών η δεύτερη φάση ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου για Πειραιώς και Eurobank. 
Επίσης η προσπάθεια που είχε καταβληθεί ώστε στο IFRs 9 στο διεθνές λογιστικό πρότυπο 9 που θα οδηγήσει σε κεφαλαιακή ζημία 5,5 με 6 δισεκ. να ενταχθεί και ένα μεγάλο μέρος του stress tests έχει απορριφθεί. 
Το IFRs 9 θα ενσωματωθεί στο stress tests αλλά μόνο στα όρια των 5,5 με 6 δισεκ. 

Τι να περιμένουμε από τους ελέγχους και τα stress tests 

Αν και ακόμη απέχουμε από τα stress tests πάνω από 6 μήνες, ωστόσο η εικόνα που σχηματοποιείται αρχίζει να αποκρυσταλλώνεται με καλύτερο τρόπο. 
Το bankingnews σταθερά υποστηρίζει από τον Αύγουστο του 2017 ότι οι συνολικές κεφαλαιακές ζημίες θα ανέλθουν στα 8 δισεκ. ευρώ ωστόσο μετά από κάποιες αναθεωρήσεις το εύρος έχει αυξηθεί μεταξύ 8,5 και 10 δισεκ. 
Τα 8,5 δισεκ. είναι βέβαιο σενάριο ενώ τα 10 δισεκ. αποτελούν ένα πιο δυσμενές σενάριο. 

Αναλύουμε στο βαθμό του εφικτού τις παραμέτρους που θα επιδράσουν στα κεφάλαια των τραπεζών και λαμβάνον τας ως βάση στην αξιολόγηση το όριο του 8,75% στο core tier 1.
Με βάση αυτή την ανάλυση η Πειραιώς και ακολούθως η Eurobank θα υποστούν την μεγαλύτερη κεφαλαιακή ζημία σε σχέση με την Alpha bank και Εθνική τράπεζα.
Δηλαδή η Πειραιώς και η Eurobank θα βρεθούν πιο κοντά στο 8,75% σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες αλλά δεν φαίνεται καμία τράπεζα να πέφτει κάτω από 8,75%.  
Η Eurobank αποδυναμώθηκε κεφαλαιακά με την απόφαση της να μετατρέψει τις προνομιούχες μετοχές 950 εκατ σε ομολογιακό core tier 2 και με την κίνηση αυτή έχασε σχεδόν 3% στον core tier 1 υποχωρώντας από 17,4% στο 14,6%. 

Από το IFRs 9 δηλαδή το λογιστικό πρότυπο 9 που αποτιμάει με διαφορετική μέθοδο τον πιστωτικό κίνδυνο θα προκύψει κεφαλαιακή ζημία 5,7 δισεκ. ευρώ. 
Στην περίπτωση των IFRs 9 το θετικό σενάριο είναι 5,5 δισεκ. και το δυσμενές σενάριο 6 δισεκ. ευρώ. 
Να σημειωθεί ότι το αποτέλεσμα του IFRs 9 απομειώνει απευθείας τα κεφάλαια και δεν επηρεάζει τα αποτελέσματα.
Με την ανακοίνωση χρήσης 2017 τον Μάρτιο 2018 οι τράπεζες θα αποκαλύψουν την συνολική ζημία από τα IFRs 9 και κάθε χρόνο θα προβαίνουν σε πρόβλεψη ίση με το 1/5 της συνολικής ζημίας άπαξ και υπάρχει η δυνατότητα της 5ετούς απόσβεσης. 
Ωστόσο οι επενδυτές και οι διεθνείς επενδυτικοί οίκοι θα αποτιμήσουν χρηματιστηριακά την ζημία από το IFRs 9 εφάπαξ δηλαδή θα αφαιρέσουν στα μοντέλα αποτίμησης των τραπεζών εφάπαξ τα 5,5 δισεκ. ή 6 δισεκ. που θα είναι η ζημία από το IFRs 9. 

Από το TAR που για την Eurobank και Πειραιώς ξεκινάει αρχές Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί Φεβρουάριο – για Εθνική και Alpha ολοκληρώθηκε – θα προκύψουν κεφαλαιακές ζημίες περίπου 500 με 650 εκατ οι οποίες θα εγγραφούν εφάπαξ στα αποτελέσματα χρήσης 2017. 
Το TAR η ανασκόπηση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων θα προκαλέσει ζημία που θα καταγραφεί εφάπαξ στο αποτέλεσμα. 

Ως προς το stress tests η ζημία εκτιμάται μεταξύ 3,5 με 4,5 δισεκ. με βασικό σενάριο 3,7 δισεκ. ευρώ. 
Η ζημία από τα stress tests και το IFRs 9 και το TAR θα καταδείξουν μια συνολική ζημία όπου οι επενδυτές θα λειτουργήσουν ως εξής. 
Το κάθε απόλυτο νούμερο της ζημίας από stress tests, IFRs 9 και TAR θα αφαιρεθεί εφάπαξ από το core tier 1 και θα αξιολογηθεί πόσο κοντά βρίσκονται στο 8,75% που είναι το χαμηλό core tier 1 για τις τράπεζες. 

Η ΕΚΤ και ο SSM θα αξιολογήσουν τα αποτελέσματα και ή θα δώσουν διετή περίοδο χάριτος στις τράπεζες να ενισχύσουν τα κεφάλαια τους ή θα ζητήσουν από τις τράπεζες να καταθέσουν νέα capital plan δηλαδή κεφαλαιακά πλάνα και πλάνα αναδιάρθρωσης. 
Ακόμη δεν είναι σαφές εάν η ΕΚΤ ζητήσει και από ποιες τράπεζα ή τράπεζες κεφαλαιακή ενίσχυση.

Εκτιμώμενες ζημίες από ελέγχους και stress tests των ελληνικών τραπεζών 
Μείξη βασικού και δυσμενούς σεναρίου 
Ποσά σε δισ ευρώ 
Τράπεζες 
Ζημία απόIFRs 
Ζημία από TAR 
Ζημία απόstress tests
Συνολική ζημία 
Πειραιώς 
1,7 
0,250 
1,5
3,45
Εθνική
1,2 
0,100
0,500
1,8
Eurobank 
1,5
0,150
1
2,65
Alpha bank 
1,4
0,150
0,700
2,250
Σύνολο 
5,8 
0,650
3,7
10,15





Σύνολο αισιόδοξου και απαισιόδοξου σεναρίου 
5,5 με 6,5 
0,500-0,800
3,5 - 4,5
8,5 – 11,8
Επεξεργασία στοιχείων bankingnews

www.bankingnews.gr
bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: