Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΣΤΗΝΚΥΠΡΟ


Η συνάντηση της Γενεύης μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν και των ηγετών των δύο κοινοτήτων Δημήτρη Χριστόφια και Ντερβίς Ερογλου, τα δημοψηφίσματα σε ορισμένες κοινότητες για την μετατροπή τους σε...
δήμους και η αποχή ψηφοφόρων που παρατηρήθηκε καθώς και η οικονομική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, είναι μερικά από τα κύρια θέματα που προβάλει ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ««Ναι» στην αδιαφορία», αναφέρει ότι τα δημοψηφίσματα σε έξι κοινότητες επιβεβαίωσαν την αδιαφορία των πολιτών για πολιτικές και άλλες δραστηριότητες. Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων στις κοινότητες που διεξήχθησαν δημοψηφίσματα για τη μετατροπή τους σε δήμους επέλεξαν να απέχουν από τις κάλπες. Ωστόσο, αυτό που μέτρησε στο τέλος ήταν οι θετικές ψήφοι όσων προσήλθαν στις κάλπες και ως εκ τούτου Γέρι, Τσέρι, Ύψωνας, Δρομολαξιά-Μενεού, Λειβάδια Λάρνακας και Σωτήρα Αμμοχώστου είναι τώρα δήμοι. Οι Αρχές των κοινοτήτων αυτών στις δηλώσεις τους επικεντρώθηκαν στο θετικό, που ήταν η μετατροπή σε δήμους, αφήνοντας κατά μέρος τη μεγάλη αποχή.

Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Αποχή 60-80%'' γράφει ότι οι πολίτες γύρισαν την πλάτη και έστειλαν ανησυχητικά μηνύματα κατά τα δημοψηφίσματα σε κοινότητες με το ερώτημα της μετατροπής τους σε δήμους. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα τρυπήσουν τον Πενταδάκτυλο και θα κατασκευάσουν σήραγγα με έξοδο στον Αγιο Επίκτητο.

''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Γύρισαν την πλάτη στα δημοψηφίσματα'' γράφει ότι χαρακτηριστικό των χθεσινών δημοψηφισμάτων για μετεξέλιξη κοινοτήτων σε δήμους, ήταν η απουσία ενδιαφέροντος από μέρους των επηρεαζόμενων κατοίκων. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι με εφαλτήριο τη συμφωνία της Παρασκευής για το οικονομικό πακέτο μέτρων, στόχος των ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ η διεύρυνση της συνεργασίας σε όλους τους τομείς, ιδιαίτερα ενόψει των δημοτικών εκλογών.

Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Καμία πίεση δεν γίνεται αποδεκτή'' γράφει ότι ούτε διεθνής διάσκεψη, ούτε, πολύ περισσότερο, λεγόμενη πολυμερής διάσκεψη για το Κυπριακό μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ε/κ πλευρά, προτού οι διαπραγματεύσεις φτάσουν σε ακτίνα συμφωνίας στα ζητήματα που αφορούν τις εσωτερικές πτυχές του προβλήματος. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ''με περιορισμό της κυριαρχίας της κινδυνεύει η Ελλάδα'' και πως ''κάποια πράγματα βγήκαν εκτός ελέγχου με ευθύνη της Αθήνας, λέει ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Αναρτήθηκε από tromaktiko στις 11:48 π.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: