Αυστηρό τελεσίγραφο του ΔΝΤ
Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ Παρασκευή, 16 Σεπτεμβρίου 2011
Τελευταία Ενημέρωση : 16/09/2011 08:51
Η Ελλάδα έχει εφαρμόσει εν μέρει τις μεταρρυθμίσεις που προβλέπει το πρόγραμμα στήριξης, θα πρέπει όμως να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο ώστε να εξασφαλίσει την επόμενη δόση δανείου, τόνισε χθες η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ.
Κριστίν Λαγκάρντ, επικεφαλής του ΔΝΤ «Εάν δεν γίνει εφαρμογή (σ.σ.: των δεσμεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση), δεν πληρώνουμε». |
Σε τηλεοπτική της συνέντευξη στο δίκτυο CNBC, η κα Λαγκάρντ κατέστησε σαφές ότι στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για εφαρμογή δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων.
«Εν μέρει, έχουν εφαρμοσθεί κάποιες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε η κα Λαγκάρντ, αναφερόμενη στη μείωση του ελλείμματος κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα χρόνο. Η ίδια όμως πρόσθεσε ότι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη έχει ένα τίμημα και «εάν δεν γίνει εφαρμογή (των δεσμεύσεων), δεν πληρώνουμε», δήλωσε η ίδια.
Η κα Λαγκάρντ πρόσθεσε ότι εφησυχάζει από τις δηλώσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου, Ανγκελα Μέρκελ, και του Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι να παραμείνει στην Ευρωζώνη.
Αναφερόμενη στην παγκόσμια οικονομία, η κα Λαγκάρντ επανέλαβε την έκκλησή της για τη λήψη αποφασιστικών μέτρων, ώστε να σπάσει ο «φαύλος κύκλος» της αναιμικής ανάπτυξης και των υψηλών χρεών, που απειλεί την παγκόσμια οικονομία και έχει επιδεινωθεί από την πολιτική αβελτηρία.
«Χωρίς συλλογικές, τολμηρές αποφάσεις, ελλοχεύει ο πραγματικός κίνδυνος ύφεσης για τις μεγάλες οικονομίες», προειδοποίησε η επικεφαλής του ΔΝΤ, σε χθεσινή ομιλία εν όψει των συνεδρίων Παγκόσμιας Τράπεζας και ΔΝΤ, την επόμενη εβδομάδα.
Δράσεις κεντρικών τραπεζών
Σε συντονισμένες προσπάθειες διοχέτευσης ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα προχωρούν οι μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο, ώστε να αποφύγουν το «πάγωμα» των χρηματαγορών, εξαιτίας της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε χθες ότι, σε συνεργασία με τη Φέντεραλ Ριζέρβ, την Τράπεζα της Αγγλίας, την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας και την ελβετική κεντρική τράπεζα, θα προχωρήσει στη διεξαγωγή τριών δημοπρασιών ρευστότητας σε δολάρια στο χρονικό διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, για τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών σε αμερικανικό νόμισμα.
Κατά του ευρωομολόγου
Σε χθεσινή της ομιλία, στα εγκαίνια του Σαλονιού Αυτοκινήτου της Φραγκφούρτης, η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ υπογράμμισε ότι το ευρώ [EUR=X] έχει αποδείξει την αξία του. «Το ευρώ είναι ένα σταθερό νόμισμα, ένας «στύλος».
Ανγκελα Μέρκελ, καγκελάριος της Γερμανίας: «Το ευρώ είναι σταθερό νόμισμα, ένας «στύλος». Γι' αυτό και η Γερμανία έχει καθήκον και ευθύνη να εξασφαλίσει το μέλλον του ενιαίου νομίσματος». |
Γι' αυτό και η Γερμανία έχει καθήκον και ευθύνη να εξασφαλίσει το μέλλον του ενιαίου νομίσματος», υποστήριξε η κα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος για μία ακόμη φορά απέρριψε την έκδοση κοινού ευρωομολόγου, υποστηρίζοντας ότι η «αμοιβαιοποίηση χρεών» δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα. Η κα Μέρκελ επανέλαβε ότι δεν υπάρχει εύκολος και γρήγορος τρόπος εξόδου από την κρίση, αλλά μέσω σταδιακής διαδικασίας για δημοσιονομική εξυγίανση των χωρών-μελών.
Από την πλευρά του, ο Ιβ Μερς, στέλεχος της ΕΚΤ, εκτίμησε ότι τα κοινά ευρωομόλογα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν μόνο εάν εκδίδονταν από χώρες με αξιολόγηση ΑΑΑ.
Με την πιθανότητα χρεοκοπίας της Ελλάδας να έχει «τρομοκρατήσει» τις αγορές, υπάρχουν ενδείξεις για μεταστροφή του πολιτικού κλίματος στη Γερμανία. Ο Μίχαελ Μάιστερ, αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των συντηρητικών, δήλωσε ότι η Αθήνα καταβάλλει υπέρτατες προσπάθειες για την υλοποίηση των δημοσιονομικών στόχων και ότι θα ήταν «μοιραίο» για τη χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.
Ο κ. Μάιστερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι το κοινοβούλιο θα επικυρώσει το διευρυμένο ρόλο του EFSF, στην ψηφοφορία της 29ης Σεπτεμβρίου. Αλλά και ο υπουργός Οικονομίας και επικεφαλής των Φιλελευθέρων Δημοκρατών, Φίλιπ Ρέσλερ, μετρίασε χθες τους τόνους, δηλώνοντας ότι το κόμμα του δεν επιθυμεί την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Πολωνικό σχέδιο
Ο Πολωνός υπουργός Οικονομικών, Γιάτσεκ Ροστόφσκι, δήλωσε χθες ότι επετεύχθη συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για σημαντικό πακέτο μεταρρυθμίσεων που αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Φινλανδικές εγγυήσεις
Σε συνέντευξή του σε γερμανική εφημερίδα, ο Φινλανδός πρωθυπουργός, Γίρκι Κατάινεν, δήλωσε ότι δεν επιθυμεί έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, προσθέτοντας ότι η Φινλανδία μελετάει μια λύση (στο ζήτημα των εγγυήσεων) αποδεκτή από όλες τις πλευρές.
Σύμφωνα με τον κ. Κατάινεν, η λύση θα είναι αρκετά «καινοτόμος», χωρίς όμως να προχωρεί σε περισσότερες λεπτομέρειες.
«Ομπρέλα» στις τράπεζες από τον Χ. Αλμούνια
Ασπίδα προστασίας γύρω από τις τράπεζες επιχειρεί να υψώσει και η Κομισιόναποφασίζοντας να παραμείνουν εν ισχύι και μετά το 2011 οι χαλαροί κανόνες, που ισχύουν για τα κρατικά σχέδια στήριξης.
Οπως ανακοίνωσε ο επίτροπος Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Χοακίν Αλμούνια, κρίθηκε ότι τα σχέδια για ένα νέο αυστηρότερο πλαίσιο δεν μπορούν να εφαρμοστούν υπό τις σημερινές, ρευστές συνθήκες στις αγορές. «Ετοιμάζαμε τις νέες κατευθυντήριες γραμμές για τη διάσωση και αναδιάρθρωση χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Έως το καλοκαίρι η πρόθεσή μου ήταν να ισχύσει το νέο καθεστώς από τις αρχές του επόμενου έτους, με την υπόθεση ότι οι αγορές θα είχαν ομαλοποιηθεί τότε» ανέφερε ο κ. Αλμούνια σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε στο Βρότσλαβ της Πολωνίας και συμπλήρωσε: «Λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες των αγορών, δεν θα ήταν ασφαλές να ισχύει τόσο νωρίς το νέο καθεστώς. Η κατάσταση επιβάλλει παράταση του ισχύοντος πλαισίου».
Στα τέλη του 2008 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε επιτρέψει στις κυβερνήσεις να διασώζουν τράπεζες, προσφέροντας ενέσεις κεφαλαίου, με αντάλλαγμα την πώληση τραπεζικών στοιχείων ενεργητικού και μοιραζόμενες το κόστος με μετόχους και ομολογιούχους. Το πλαίσιο προβλεπόταν να αλλάξει πλήρως, ώστε να αποθαρρύνονται οι τράπεζες από το να καταφεύγουν στην κρατική στήριξη.
Εν τω μεταξύ κοινοτικό έγγραφο, που περιήλθε στην κατοχή του Reuters, αποκαλύπτει ότι στόχος των Βρυξελλών είναι στο μέλλον, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης μιας προβληματικής τράπεζας, ο πιστωτής τελευταίου καταφυγίου να είναι οι κύριοι ομολογιούχοι (senior bondholders) και όχι οι φορολογούμενοι πολίτες.
Παράλληλα, ισχυρότατες πιέσεις έχουν δεχθεί τους τελευταίους μήνες οι γαλλικές τράπεζες.
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Φρανσουά Μπαρουάν, διαβεβαίωσε ωστόσο για ακόμη μία φορά ότι οι τράπεζες της χώρας είναι ισχυρές και δεν έχουν ανάγκη από περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Τόνισε δε ότι έχουν εμφανίσει κέρδη δισεκατομμυρίων ευρώ φέτος.
Ψήφο εμπιστοσύνης στις γερμανικές τράπεζες δίνει, εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης Fitch. «Οι γερμανικές τράπεζες έχουν βελτιώσει την ποσότητα και την ποιότητα των κεφαλαίων τους και δεν επηρεάζονται από την τρέχουσα κρίσης στην Ευρωζώνη».
Ρωσία και Κίνα δηλώνουν «παρών»
Την πρόθεσή του να αγοράσει ομόλογα δοκιμαζόμενων χωρών της Ευρωζώνης «στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του» επανέλαβε χθες το Πεκίνο, τονίζοντας ωστόσο, ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να βάλουν τα δημοσιονομικά τους σε τάξη, αλλά και αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί ανταλλάγματα - κάτι που απορρίπτουν οι Βρυξέλλες.
«Οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να υιοθετήσουν τις κατάλληλες πολιτικές. Είναι ευσεβής πόθος να περιμένει κανείς από την Κίνα να σώσει μόνη την παγκόσμια οικονομία» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ζανγκ Σιαοκιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κινεζικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης.
Οι Ευρωπαίοι καλωσορίζουν την όποια βοήθεια από αναδυόμενες οικονομίες, τονίζοντας, όμως, ότι δεν θα πρέπει να αναμένουν ανταλλάγματα. Εκπρόσωπος του προέδρου της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι δεν έχει δοθεί καμία υπόσχεση στην Κίνα για εξασφάλιση καθεστώτος «οικονομίας της αγοράς».
Ετοιμη για αγορές κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης έχει δηλώσει και η Μόσχα, η οποία όμως διευκρινίζει ότι οι κινήσεις της δεν θα είναι βιαστικές. «Είναι πολύ πιθανό να επενδύσουμε σε ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών, αλλά θα πρέπει να είμαστε προσεχτικοί» τόνισε σε τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Σεργκέι Στόρτσκα.
Πρόσθεσε δε ότι και άλλες αναδυόμενες οικονομίες εξετάζουν το ενδεχόμενο να στηρίξουν την Ευρωζώνη αξιοποιώντας τα συναλλαγματικά τους αποθέματα για την αγορά ομόλογων.
Το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων συνεχίζει εξάλλου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο Ιταλός Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι υπεραμύνθηκε του προγράμματος υπογραμμίζοντας ότι δεν υπονομεύει τη δυνατότητά της για διατήρηση της σταθερότητας των τιμών. Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης, Εβαλντ Νοβότνι, ωστόσο, επεσήμανε ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να επανεξετάσει την απόφασή της για παρέμβαση στην αγορά ομολόγων.
ΝΑΤΑΣΑ ΣΤΑΣΙΝΟΥ - nstas@naftemporiki.gr, ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΚΟΤΣΟΒΟΥ - akots@naftemporiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου