Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2011

"Έπνιξαν τις μετοχές"


"Έπνιξαν τις μετοχές"

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:11


Η μετοχή της «Τράπεζας της Ανατολής» απέκτησε «αναδόχους προστάτες». Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη-ποταμό του Ευρυβιάδη Μετοχαράκη, επιχειρηματία, ο οποίος επί μακρόν παρακολούθησε την πολιτική πορεία της Νέας Δημοκρατίας και έχει προσωπική εικόνα για τα ενδότερα των έσω της περιόδου Γεωργίου Ράλλη, Ευάγγελου Αβέρωφ και βεβαίως εκείνην του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Τα τερτίπια της ιστορίας, όμως, τον έφεραν και στον προθάλαμο του Ανδρέα Παπανδρέου και σίγουρα στο γραφείο του Αντώνη Λιβάνη. Ως προς τις λεπτομέρειες, ο κ. Μετοχαράκης είναι γλαφυρά επεξηγηματικός.
Γιώργος Ράλλης
Γιώργος Ράλλης
Το οδοιπορικό της μετοχής της «Τράπεζας της Ανατολής», αφού ξεκίνησε από τα γραφεία της Ρηγίλλης επί Ράλλη και πέρασε από το Μαξίμου επί Ανδρέα, κατέληξε και πάλι στη Ρηγίλλης επί Μητσοτάκη, αλλά στα χέρια της Ντόρας.

Το πώς και το γιατί εξηγεί ο επιχειρηματίας. Γνώριζε πρόσωπα και πράγματα. Από τον γενικό διευθυντή της Νέας Δημοκρατίας, μετέπειτα διοικητή της «Γενικής Τράπεζας» και του «Μετοχικού Ταμείου Στρατού, Στρατηγό Παπαθανασίου, έως τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ράλλη, τον Κ. Παπακωνσταντίνου, αλλά και τον ίδιο τον Ευάγγελο Αβέρωφ.

Ο επιχειρηματίας ξετυλίγει το νήμα της ιστορίας, εξηγώντας πως μία ομάδα επιχειρηματιών προσπάθησε
Κων/νος και Ντόρα Μητσοτάκη
Κων/νος και Ντόρα Μητσοτάκη
 να δημιουργήσει επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα με βασικό μοχλό ένα χαρτοφυλάκιο με μετοχή της «Τράπεζας της Ανατολής». Η πρώτη κρούση έγινε επί πρωθυπουργίας Ράλλη, αλλά ήδη τα πράγματα έδειχναν πως τα πολιτικά πράγματα θα άλλαζαν. Η δεύτερη κρούση έγινε επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου. Ο κ. Μετοχαράκης τον επισκέφτηκε στο Καστρί. Δεν το συνάντησε, αλλά μίλησε τότε με τον γιο του, τον Γιώργο Παπανδρέου.

Την επομένη συναντήθηκε στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο Παπανικολάου και αμέσως μετά με τον Αντώνη Λιβάνη. Το σχέδιο δεν προχώρησε. Η τρίτη και φαρμακερή προσπάθεια έγινε επί κυβερνήσεως Μητσοτάκη. Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό. «Έπνιξαν τις μετοχές» αποκαλύπτει ο άνθρωπος που μετέβη στο πρωθυπουργικό γραφείο με έναν φάκελο, τον οποίο παρέδωσε στα χέρια της θυγατέρας του πρωθυπουργού, Ντόρας Μπακογιάννη. «Έκτοτε αγνοείται η τύχη των μετοχών» συμπληρώνει ο Ευρυβιάδης Μετοχαράκης.

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του Ευρυβιάδη Μετοχαράκη στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο.



Μετοχικό ταμείο στρατού
Μετοχικό ταμείο στρατού
Από το 1932, ημερομηνία συγχώνευσης της «Τράπεζας της Ανατολής» με τη μητρική «Εθνική», έως το 1991 έχουν περάσει 59 χρόνια ακριβώς. Σε αυτά τα χρόνια, πολλοί άνθρωποι προσέφυγαν σε τραπεζικά καταστήματα, διεκδικώντας το αντίτιμο των μετοχών τους. Η απάντηση ήταν πάντα σχεδόν η ίδια. Είτε ότι έχουν παραγραφεί, είτε ότι η αξία τους έχει εκμηδενιστεί, είτε ότι έχουν ακυρωθεί και όλα τα παραπάνω με μία νομικού περιεχομένου γαρνιτούρα, ότι ο νόμος 18/1944 έβαλε ένα τέλος στην υπόθεση. Προγενέστερα οι ισχυρισμοί επικεντρώνονταν στην «ειδική εκκαθάριση», η οποία κατά τους τότε αρμοδίους είχε ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο του 1936. Ουδέν έγγραφο έχει κατατεθεί έως σήμερα το οποίο να επιβεβαιώνει αυτούς τους ισχυρισμούς.

Τι απέγιναν οι μετοχές μετά την επίδοση της επιστολής εκ μέρους των επενδυτών - δωρητών στην Ντόρα Μπακογιάννη με τελικό παραλήπτη τον πρωθυπουργό Κώστα Μητσοτάκη; Το πρόσωπο-κλειδί, ο στρατηγός Περικλής Παπαθανασίου, δεν ζει πια. Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος έφερε σε επαφή τον Ευρυβιάδη Μετοχαράκη με τις εκάστοτε ηγεσίες της Ν.Δ., αλλά και εκείνος ο οποίος του συνέστησε να απευθυνθεί στον Ανδρέα Παπανδρέου, όταν άλλαξε η κυβέρνηση, το 1981.

Στρατιωτικός από κούνια, ανώτατος αξιωματικός επί Χούντας και επικεφαλής των μονάδων της Λάρισας,
Ανδρέας Παπανδρέου
Ανδρέας Παπανδρέου
αρνήθηκε να κινηθεί στο αντιπραξικόπημα του τέως. Αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στα διοικητικά του κόμματος. Γνώριζε λεπτομέρειες και κινήθηκε στους μαιάνδρους της εξουσίας με θέσεις στο Δημόσιο αλλά και στον τραπεζικό τομέα. Ο Περικλής Παπαθανασίου διατηρούσε την επαφή με την ομάδα των επενδυτών – δωρητών, η οποία στο χαρτοφυλάκιό της είχε τις μετοχές της «Τράπεζας της Ανατολής». Είναι η αδελφή του Περικλή Παπαθανασίου, η οποία έδωσε την περίφημη επιστολή στον κ Μετοχαράκη με την εντολή να επιδοθεί στον Κ. Μητσοτάκη. Ποιος μπορεί να γνωρίζει την τύχη της υπόθεσης αυτής; Έως να ξεκαθαριστούν οι λεπτομέρειες, παραμένει μόνον η φράση του Ευρυβιάδη Μετοχαράκη, η οποία παραπέμπει σε σχόλιο του ίδιου του Περικλή Παπαθανασίου. «Τις έπνιξαν».

Παρακολουθήστε τώρα την τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του Ευρυβιάδη Μετοχαράκη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, όπως μεταδόθηκε από το «zougla radio».

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου 2011, 16:12

Δεν υπάρχουν σχόλια: