Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Τρόικα: Να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό η έκτη δόση


Τρόικα: Να εκταμιευθεί το συντομότερο δυνατό η έκτη δόση

Εκτύπωση σελίδας
Αποθήκευση σελίδας
Αποστολή με e-mail
Προσθήκη στο αρχείο
Μέγεθος κειμένου
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 15:20

Η Ελλάδα θα πάρει την 6η δόση όταν νομοθετήσει όλες τις δεσμεύσεις της στο πεδίο της δημοσιονομικής προσαρμογής, των ιδιωτικοποιήσεων και της αναδιάρθρωσης της αγοράς εργασίας, αποφάνθηκε η τρόικα στο προσχέδιο της έκθεσής της για την εφαρμογή του μνημονίου. Την ίδια στιγμή πάντως συστήνει την όσο το δυνατό συντομότερα εκταμίευση της έκτης δόσης.

Το τελικό κείμενο αναμένεται να δοθεί σήμερα ή αύριο στη δημοσιότητα ως η πρόταση, βάσει της οποίας θα ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση της 6ης δόσης (8 δισ. ευρώ συνολικά εκ των οποίων 5,8 δισ. από Ε.Ε.) στο Eurogroup της Παρασκευής.

Αναλυτικά στο προσχέδιο αναφέρεται ότι: “Οι υπηρεσίες της τρόικας συστήνουν η 6η δόση στην Ελλάδα να λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό: μόλις οι συμφωνημένες προηγούμενες πράξεις στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις και στην μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας, οι οποίες έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, νομοθετηθούν».

Επιπλέον, τονίζει πως η συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας είναι «βαθύτερη» από ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί, ενώ εκτιμάται πως είναι πιθανόν να χρειαστεί μια πτωτική αναθεώρηση.

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι προοπτικές της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους παραμένουν «εξαιρετικά ανησυχητικές», καθώς η βιωσιμότητά του έχει «επιδεινωθεί, και εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές και την εφαρμογή αυτών».

Για τις ιδιωτικοποιήσεις εκτιμά ότι χάθηκε ο στόχος του Σεπτεμβρίου, αλλά ότι θα χαθεί και ο στόχος του Δεκεμβρίου, ότι το κράτος δηλαδή δεν θα μαζέψει το ποσό των 5 δισ. ευρώ που προβλεπόταν, αλλά θεωρεί ότι είναι βιώσιμος ο στόχος για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015.

Επιπρόσθετα, καταγράφει μια σειρά από εκκρεμότητες σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εμπεριέχονται στο μνημόνιο και οι οποίες δεν έχουν πραγματοποιηθεί ακόμη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο κείμενό της ζητά από την Ελλάδα και πολιτική συναίνεση. Αναφερόμενη στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες πιστεύει ότι είναι ανεπαρκείς, αναφέρει ότι: η μη αποφασιστική εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση των κατεστημένων συμφερόντων απαιτεί δεσμευτική δράση όχι μόνο από όλη την ελληνική κυβέρνηση, αλλά και συναίνεση των βασικών πολιτικών δυνάμεων.
 
Στο πεδίο του χρέους εκτιμά ότι αν η Ελλάδα υλοποιήσει κατά γράμμα το μνημόνιο θα αρχίσει να μειώνεται μετά το 2013 ως αναλογία του ΑΕΠ. Προσθέτει ότι συγκριτικά με λίγους μήνες πριν, η βιωσιμότητα του χρέους έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω καθυστερήσεων στην ανάκαμψη στη δημοσιονομική προσαρμογή, στις ιδιωτικοποιήσεις αλλά και λόγω της ανακεφαλαιποίησης των τραπεζών. Εκτιμά ότι αν η εφαρμογή των πολιτικών είναι αδύναμη τότε η δυναμική του χρέους δεν μπορεί να περιγραφεί ως βιώσιμη. Εκτιμά ότι η πιθανότητα μιας τέτοιας κατάστασης εξαρτάται από τις πολιτικές επιλογές. Για να υπάρχει διατηρησιμότητα, σύμφωνα με την έκθεση, η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει αυστηρές πολιτικές και θεσμικές υποχρεώσεις ώστε να εφαρμόσει μια διατηρήσιμη και φιολόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Διαβάστε ακόμη:


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: