H ΕΤΕ , η Goldman Sachs και …το ΤΧΣ
Το μεγαλύτερο «κούρεμα» στα ελληνικά ομόλογα, το οποίο συζητιέται έντονα το τελευταίο διάστημα εντός και εκτός Ελλάδας έχει εξελιχθεί σε «πονοκέφαλο» για τις διοικήσεις των τραπεζών. Οι τελευταίες πληροφορίες υποστηρίζουν πως πολλά μέλη – κλειδιά της ευρωζώνης φαίνεται να συμφωνούν πως ίσως να επιβληθεί η παραπάνω συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο haircut των ελληνικών ομολόγων, κάτι που αποκλείει την επιλεκτική χρεοκοπία. Όπως συμφωνήθηκε στις 21 Ιουλίου, ο ιδιωτικός τομέας θα συμμετάσχει με 50 δισ. ευρώ στο επόμενο πακέτο διάσωσης, με ‘κούρεμα’ 21%. Οι πιέσεις, όμως, για μεγαλύτερο haircut εντείνονται, καθώς πολλές χώρες υιοθετούν πλέον πιο επιθετικά σενάρια. Ένα haircut, ωστόσο, πάνω από 50% δεν συνιστά εθελοντική συμμετοχή αλλά οδηγεί σε αναγκαστική αναδιάρθρωση του χρέους. "Ας σοβαρευτούμε, όλοι ξέρουν πως ένα haircut 50%, όπως ζητά η Γερμανία, δεν συνιστά εθελοντική κίνηση’’, δήλωσε ευρωπαίους αξιωματούχος στο Reuters.
Eάν τελικά τροποποιηθούν οι όροι της συμφωνίας της 21ης Ιουλίου και επιβληθεί υψηλότερο κούρεμα, τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα θα εγγράψουν σημαντικές ζημιές στα χαρτοφυλάκιά τους και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να εξανεμιστούν τα ίδια κεφάλαιά τους, οπότε η μόνη επιλογή που θα έχουν είναι να καταφύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Δεν θέλουν την Εθνική στο ΤΧΣ
Οσον αφορά την Εθνική, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Αφενός μεν η Εθνική είναι μία ιστορική τράπεζα και αφετέρου μεγάλος αριθμός μετοχών της βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των ασφαλιστικών Ταμείων. Γι’ αυτούς τους λόγους η κυβέρνηση αλλά και οικονομικοί κύκλοι δεν θέλουν να εισέλθει στο ΤΧΣ η μεγαλύτερη ελληνική τράπεζα, καθώς θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρξει λαϊκή κατακραυγή, ενώ θα τεθούν σε κίνδυνο τα ασφαλιστικά ταμεία που κατέχουν μετοχές της ΕΤΕ, αφού στο η είσοδος στο Ταμείο θα πραγματοποιηθεί σε πολύ χαμηλή χρηματιστηριακά τιμή.
Να σημειωθεί πως στο α’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους η Εθνική Τράπεζα κατέγραψε ζημίες 1,31 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του κόστους για τη συμμετοχή της στο σχέδιο ανταλλαγής των ομολόγων (PSI), το οποίο διαμορφώθηκε στα 1,645 δισ. ευρώ. Η ΕΤΕ κατέχει ελληνικά κρατικά ομόλογα που λήγουν ως τον Ιούλιο του 2020 ονομαστικής αξίας 9,9 δισ. ευρώ. Αν η συνολική λογιστική ζημία από το PSI plus ανέλθει έως το 31%, τότε οι περαιτέρω προβλέψεις που πρέπει να σχηματίσει ανέρχονται στα 990 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση όπου το κούρεμα φθάσει στο 35%, οι πρόσθετες προβλέψεις θα ανέλθουν στο 1,38 δισ. ευρώ. Kαι φυσικά εάν το haircut ανέλθει στο 50%, οι απομειώσεις για την Εθνική ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 2,5 δισ. ευρώ.
Θα κάνει κίνηση – ματ;
Τη στιγμή που η κυβέρνηση εναγωνίως προσπαθεί να διατηρθεί η Εθνική εκτός Ταμείου, καλά πληροφορημένες πηγές υποστηρίζουν πως η διοίκησή της συζητά να βάλει στρατηγικό επενδυτή στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας για να αποφύγει το «σκόπελο» του ΤΧΣ. Σύμφωνα με πληροφορίες που δεν δύναται να επιβεβαιωθούν, η Εθνική βρίσκεται σε συζητήσεις για στρατηγική συμμαχία με το μεγαλύτερο παίκτη των αγορών, την Goldman Sachs. Φυσικά ένα deal μεταξύ Εθνικής και Goldman θα ήταν τεράστιου βεληνεκούς και θα άλλαζε όλα τα δεδομένα στον τραπεζικό χώρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στην Τουρκία και γενικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές η αμερικανική τράπεζα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για απόκτηση μετοχικού ποσοστού στην Εθνική Τράπεζα και μάλιστα έχει ενημερώσει την ελληνική κυβέρνηση για την πρόθεσή της αυτή.
Φυσικά το ελληνικό δημόσιο επιθυμεί μία τέτοια συμμαχία, γι’ αυτό και στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις και καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες για να ολοκληρωθεί. Η πρόταση αυτή δεν ήρθε από το πουθενά. Και συνδέεται με τον σχεδιασμό της ελληνικής κυβέρνησης να επιτευχθεί το άνοιγμα των αγορών προς το ελληνικό πιστωτικό σύστημα. Το μέγεθος που προκύπτει από τη συνένωση των δύο ομίλων δημιουργεί ασφαλώς άλλα δεδομένα ως προς την πρόσβαση στις χρηματοδοτικές πηγές και εκτιμάται ότι μέσω του νέου σχήματος θα εξασφαλιστεί η πολυπόθητη ρευστότητα που θα επιτρέψει τη σταδιακή χρηματοδότηση και της ελληνικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας συνολικότερα. Επίσης με ένα τέτοιο deal θα διασφαλίζονταν οι θέσεις εργασίας, ενώ η νέα τράπεζα που θα δημιουργούνταν θα ήταν ο κυριότερος πυλώνας της οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου