Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΣΗΜΕΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
30 Νοεμβρίου 2011

Η Δικαίωση των Πρωτοβουλιών του Αντώνη Σαμαρά

Η απόφαση του Eurogroup για την εκταμίευση της 6ης δόσης συνιστά θετική εξέλιξη, ιδιαίτερα σε μια περίοδο σοβαρότατων κλυδωνισμών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Παρά την αβεβαιότητα που προκαλεί η εντεινόμενη κρίση στην ευρωπαϊκή οικονομία η απόφαση αυτή κλείνει για την Ελλάδα τον οδυνηρό κύκλο που άνοιξε η τραγική έμπνευση της κυβέρνησης Παπανδρέου για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Μια απόφαση που απείλησε να εκτροχιάσει εξ ολοκλήρου την πορεία της χώρας και την οδήγησε στα όρια της εξόδου της από την ευρωζώνη. Ταυτόχρονα καταρράκωσε κάθε ίχνος αξιοπιστίας προς το εξωτερικό ενώ προκάλεσε την εκροή πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες.
Η επιλογή αποστολής της επιστολής από τον Αντώνη Σαμαρά προς τους εταίρους και δανειστές μας -ακριβές απόσπασμα (οικονομικό σκέλος) της επιστολής προς την ηγεσία του ΕΛΚ - αποδείχθηκε καταλυτική διότι έτσι, ο πρόεδρος της ΝΔ:
  • Ξεμπλόκαρε την 6η δόση.
  • Δεν διαπραγματεύτηκε την εθνική αξιοπρέπεια.
  • Δεν συμφώνησε με τη λάθος συνταγή που ασκείται ως σήμερα.
  • Δεν άλλαξε όσα υποστήριζε ως εκείνη τη στιγμή για την ανάγκη εφαρμογής μιας διαφορετικής συνταγής.
Επιπρόσθετα, παρά τη δυσχερή συγκυρία με την αξιοπιστία της χώρας, μετά την απόφαση του κ. Παπανδρέου για δημοψήφισμα, καταρρακωμένη και την απειλή της στάσης πληρωμών από το κράτος ο Αντώνης Σαμαράς πέτυχε:
·         Να εξασφαλίσει τη δυνατότητα η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις προσεχείς εκλογές να τροποποιήσει την οικονομική πολιτική, και να εφαρμόσει διαφορετικές βιώσιμες εναλλακτικές πολιτικές.
Η Νέα Δημοκρατία, ως η δεσπόζουσα πολιτική δύναμη, με μοναδικό κριτήριο το όφελος του τόπου, παρενέβη και επιδεικνύοντας αποφασιστικότητα και υπευθυνότητα έβαλε τέλος στους καταστροφικούς ερασιτεχνισμούς του κ. Παπανδρέου.
  • Το δημοψήφισμα, για το οποίο οι εμπνευστές του ακόμη και σήμερα δεν δείχνουν να έχουν κατανοήσει τι ζημιά έχει προκαλέσει στη χώρα, ακυρώθηκε.
  • Συγκροτήθηκε μια μεταβατική κυβέρνηση χωρίς τον κ. Παπανδρέου στη θέση του πρωθυπουργού, με αποκλειστικό έργο την υλοποίηση των αποφάσεων της συνόδου της 26ης Οκτωβρίου.
  • Συμφωνήθηκε η διεξαγωγή εκλογών σε σύντομο χρονικό διάστημα, δηλαδή μετά την ολοκλήρωση της εφαρμογής των αποφάσεων της συνόδου και του PSI, με καταλληλότερη ημερομηνία την 19η Φεβρουαρίου.
  • Η αποχώρηση του κ. Παπανδρέου από την πρωθυπουργία και η δέσμευση για τη διενέργεια εκλογών συνετέλεσαν και στη δημιουργία ηπιότερου κοινωνικού κλίματος το οποίο η πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ είχε δυναμιτίσει, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια την κοινωνική συνοχή.
Η σημασία των παραπάνω επιτείνεται από το γεγονός ότι σήμερα, οι προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας, δυστυχώς. επιβεβαιώνονται με τον πιο επώδυνο τρόπο. Εκτιμήσεις όπως του ΟΟΣΑ ή της Τράπεζας της Ελλάδος για το μέγεθος της ύφεσης και της ανεργίας δείχνουν την αδήριτη ανάγκη για την αλλαγή πολιτικής. Αλλαγή που θα γίνει εφικτή με την εκλογή από το λαό μιας κυβέρνησης με πρόγραμμα που μπορεί να φέρει και ανάκαμψη και ανάπτυξη, που μπορεί να προκαλέσει την επιζητούμενη επανεκκίνηση στην οικονομία και στην κοινωνία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: