Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

Αγρια μάχη για μισθούς, δώρα, επικουρικές


Αγρια μάχη για μισθούς, δώρα, επικουρικές

Ούτε βήμα πίσω δεν κάνει η τρόικα, που ζητεί εδώ και τώρα να μπει «μαχαίρι» σε μισθούς, δώρα, επιδόματα και επικουρικές συντάξεις. Στο υπουργείο Εργασίας είναι σε εξέλιξη σκληρή διαπραγμάτευση, καθώς οι δανειστές βάζουν στο τραπέζι το σύνολο των θεμάτων τα οποία συνδέουν με το PSI.
Ενδεικτικό των ασφυκτικών πιέσεων είναι πως χθες η τρόικα είχε τετράωρη συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη, τον οποίο θα «επισκεφτεί» εκ νέου σήμερα το μεσημέρι. Μάλιστα αν δεν υπάρξει συμφωνία, οι επαφές θα συνεχιστούν και την Κυριακή, ενώ στο ενδιάμεσο τεχνικό κλιμάκιο θα συναντηθεί με τη γενική γραμματέα Αν. Στρατινάκη.
Η διαπραγμάτευση στο υπουργείο Εργασίας είναι ιδιαίτερα σκληρή, με τους δανειστές να μην υποχωρούν πουθενά και να επιμένουν στο σύνολο των θεμάτων (από τον κατώτερο μέχρι τον 13ο και τον 14ο μισθό). «Να πάρετε τώρα τα μέτρα που σας έχουμε προτείνει», σημείωσαν χαρακτηριστικά, προσθέτοντας -σύμφωνα με πληροφορίες- πως «εδώ και δύο χρόνια δοκιμάζονται τα όρια αντοχής των δανειστών».
Το κλίμα ήταν βαρύ στο υπουργείο Εργασίας, καθώς η τρόικα έθεσε εκ νέου στο τραπέζι:
- Τη μείωση του κατώτερου μισθού. Ο δανειστές επεσήμαναν πως για να γίνει ανταγωνιστική η χώρα μας θα πρέπει οι μισθοί να προσεγγίσουν αυτούς της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Μάλιστα υπήρξε αναφορά και στις ανατολικές χώρες, που «είναι δίπλα και συνεπώς ανταγωνίζονται με πολύ χαμηλότερο κόστος παραγωγής».
  • Την περικοπή του 13ου και του 14ου μισθού.
  • Το «πάγωμα» των αυξήσεων και των ωριμάνσεων που προβλέπονται στις συλλογικές συμβάσεις.
  • Την ανατροπή των κανονισμών εργασίας στις ΔΕΚΟ και τις τράπεζες.
  • Την κατάργηση της μετενέργειας, καθώς σήμερα οι κλαδικές συμβάσεις ισχύουν για ένα εξάμηνο μετά τη λήξη τους.
  • Την αλλαγή του πλαισίου προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, ώστε αυτό να γίνεται μόνο με κοινή απόφαση εργοδοτών και εργαζομένων.
  • Τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Τη μείωση των επικουρικών συντάξεων.
Ουσιαστικά η τρόικα πιέζει για άμεση λύση στο σύνολο των θεμάτων και δεν είναι διατεθειμένη να δώσει πίστωση χρόνου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία των εργοδοτικών οργανώσεων και της ΓΣΕΕ. Και αυτό παρά το ότι ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε εκτενώς στη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων (για κατώτερο, 13ο και 14ο μισθό), αλλά και στη συζήτηση που γίνεται σε πολιτικό επίπεδο για να παγώσουν μισθοί και ωριμάνσεις.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο υπουργός παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του μισθολογικού κόστους κατά 12%. Μάλιστα σημείωσε πως υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να αξιοποιηθούν, όπως οι επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές κάτω από τις κλαδικές.
Ωστόσο, οι εκπρόσωποι των δανειστών εμφανίστηκαν αδιάλλακτοι και ζήτησαν πρόσθετα μέτρα. «Θα δώσουμε τη μάχη μέχρις εσχάτων», σημείωναν χθες το απόγευμα κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, επισημαίνοντας πως το θέμα είναι κεντρικής επιλογής και θα υπάρξουν επαφές με τον πρωθυπουργό για να αποφασιστεί η ελληνική στάση.
Πάντως, με δεδομένη τη στάση της τρόικας φαίνεται πως θα υπάρξει νομοθετική παρέμβαση που θα ρυθμίσει μία σειρά εργασιακών θεμάτων. Με βάση πληροφορίες, τα θέματα αυτά θα μπορούσαν να είναι το «πάγωμα» των μισθών και οι αλλαγές στους κανονισμούς προσωπικού του ευρύτερου δημόσιου τομέα, ενώ «μάχη» θα δοθεί για τον 13ο και τον 14ο μισθό.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΟΚΚΑΛΙΑΡΗ
Επικουρικές
Το σχέδιο για τις αλλαγές στα Ταμεία
Τελεσίγραφο να προχωρήσουν άμεσα οι αλλαγές στα επικουρικά ταμεία έστειλε η τρόικα, επισημαίνοντας για άλλη μια φορά πως αυτό αποτελεί προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση. Από την πλευρά του ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης συνεχίζει τις επαφές με τα κόμματα που μετέχουν στην κυβέρνηση για να υπάρξει συμφωνία για το τελικό σχέδιο.
Στο πλαίσιο αυτό, την Πέμπτη το βράδυ η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αθηνά Δρέττα είχε συνάντηση με την τεχνική επιτροπή που έχει συγκροτηθεί για τα επικουρικά και στην οποία μετέχουν εκπρόσωποι της Νέας Δημοκρατίας και του ΛΑΟΣ.
Δεδομένη θεωρείται η ενοποίηση των επικουρικών φορέων των μισθωτών του δημόσιου, του ευρύτερου δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα. Σε όσα Ταμεία είναι στο κόκκινο, η μεσοσταθμική μείωση με βάση την πρόταση του υπουργείου θα φτάσει το 15%, ενώ το ποσοστό αναπλήρωσης θα κυμαίνεται από 20% έως 45%.
Πάντως, στο υπουργείο Εργασίας εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για υλοποίηση των αλλαγών σε δύο ή τρεις φάσεις για να μην αιφνιδιαστούν οι ασφαλισμένοι. Επιπλέον συζητείται το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν, ώστε οι μειώσεις να μην επηρεάσουν όσους παίρνουν πολύ χαμηλές επικουρικές συντάξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: