Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να αντλήσουν με ίδια μέσα 7 δισ ευρώ σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 20 δισ ευρώ; – Τι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 3-4 μήνες;


Έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να αντλήσουν με ίδια μέσα 7 δισ ευρώ σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 20 δισ ευρώ; – Τι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 3-4 μήνες;

18/02/12 - 08:05
Έχουν τη δυνατότητα οι τράπεζες να αντλήσουν με ίδια μέσα 7 δισ ευρώ σε σύνολο κεφαλαιακών αναγκών 20 δισ ευρώ; – Τι σχεδιάζουν οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες για τους επόμενους 3-4 μήνες;
Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει για τους βασικούς μετόχους των ελληνικών τραπεζών. Ο Απρίλιος θα είναι ο μήνας της κρίσεως για όλες τις τράπεζες και τους μετόχους τους. Τέλη Μαρτίου θα ανακοινωθούν τα επιχειρηματικά σχέδια που θα εγκρίνει η ΤτΕ και κάθε τράπεζα θα πρέπει να προτείνει κεφαλαιακό πλάνο.
Η ώρα της κρίσεως πλησιάζει που θα πρέπει να αποδείξουν οι βασικοί μέτοχοι ότι θέλουν να διατηρήσουν την θέση και τον ρόλο του βασικού μετόχου στις τράπεζες.
Η ώρα πλησιάζει που πρέπει να έρθει στο φως η στρατηγική τους. Είναι διατεθειμένοι σε αυτή την φάση να στηρίξουν τις τράπεζες τους ή να προετοιμαστούν για την μεθεπόμενη φάση όπου θα αγοράσουν από το κράτος τις τράπεζες τους;
Αξίζει τώρα ο βασικός μέτοχος να επενδύσει κεφάλαια ή πρέπει να περιμένει μετά από 2 ή 3 χρόνια να αγοράσει τις κοινές μετοχές με αναστολή ψήφου  του δημοσίου;
Πιθανότατα θα επιλεγεί ο τετραπλός συνδυασμός της ανακεφαλαιοποίησης δηλαδή ίδια συμμετοχή στο μέτρο του δυνατού, ΤΧΣ με κοινές άνευ ψήφου - το αναφέρουν ως αναστολή ψήφου έως 5 χρόνια - για τις ζημίες από το PSI+, ΤΧΣ με κοινές μετά ψήφου για τις ζημίες από την Blackrock και ΤΧΣ με CoCos δηλαδή μετατρέψιμα ομολογιακά σε μετοχές.
Τα δισεκατομμύρια των κεφαλαίων που θα χρειαστούν, οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να τα βρουν με ίδια μέσα και ως εκ τούτου η πλειοψηφία της ανακεφαλαιοποίησης θα υλοποιηθεί μέσω του ΤΧΣ.
Όμως ενώ κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση, έχουν βρεθεί μέσω του ΤΧΣ, το πρόβλημα, που θα προκύψει για τους βασικούς μετόχους λόγω dilution των μετοχών θα προσλάβει τεράστιες διαστάσεις.
Να ληφθεί υπόψη ως παράδειγμα ότι μια αύξηση κεφαλαίου 2,5 ή 3 δις ευρώ μπορεί να επιφέρει δραματική αλλαγή στην μετοχική σύνθεση των τραπεζών.
Π.χ. ως ακραίο υποθετικό παράδειγμα,  θα αναφερθεί ότι στην Eurobank που η οικογένεια Λάτση κατέχει το 44,7% του μετοχικού κεφαλαίου αν η τράπεζα ανακεφαλαιοποιηθεί με 3 δις μόνο από το ΤΧΣ τότε το ποσοστό του βασικού μετόχου θα υποχωρήσει στο 6,5% πραγματική δραματική αλλαγή της μετοχικής σύνθεσης.
Αυτή η τεράστια διαφορά αποτελεί και το dilution που έχει εμφανέστατες επιπτώσεις στους παλαιούς μετόχους και ειδικά στους βασικούς μετόχους.
Είναι ξεκάθαρο ότι αν οι βασικοί μέτοχοι σε όλες τις τράπεζες δεν αποφασίσουν να χρηματοδοτήσουν κεφαλαιακά τις τράπεζες που συμμετέχουν ή είναι ιδιοκτήτες τότε το dilution θα είναι τεράστιο, ιστορικών διαστάσεων.
Ωστόσο όπως ορθά επισημαίνουν πολλοί, ίσως να μην έχει νόημα για τους βασικούς μετόχους να επενδύσουν τώρα κεφάλαια αλλά να περιμένουν στην επόμενη φάση να επαναγοράσουν από το κράτος τις τράπεζες τους.
Το dilution που θα υπάρξει ωστόσο αν δεν συμμετάσχουν θα είναι ιστορικών διαστάσεων.
(Ο τύπος που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές και σχετίζεται με το dilution και με την πορεία της μετοχής είναι
Theoretical Diluted Price = ((O x OP) +(N x IP)) / (O + N) where
O = original number of shares
OP = Current share price
N = number of new shares to be issued
IP = issue price of new shares)

Μεγάλα discount στις αμκ από το ΤΧΣ έως 50%

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατάλαβε το colpo grosso το μεγάλο κόλπο που στήθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές τις τελευταίες εβδομάδες.
Στήθηκε ένα παιχνίδι χρηματιστηριακό που ως στόχο είχε να ανεβάσει τις μετοχές των τραπεζών ώστε να υλοποιηθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου σε καλύτερες τιμές.
Το ΤΧΣ έχει αποφασίσει λοιπόν να αξιολογήσει αν θα συμπεριλάβει στα κριτήρια για την εύρεση του fair valuation των τιμών των αμκ των τραπεζών τις τιμές των μετοχών με βάση τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου πριν την αύξηση κεφαλαίου.
Το πρόσφατο ράλι δεν έπεισε το ΤΧΣ το οποίο θα ακολουθήσει πολύ αυστηρά κριτήρια για την τελική διαμόρφωση των τιμών των αμκ.
Ο νόμος ούτως ή άλλως ορίζει ότι οι τιμές των αμκ θα υλοποιηθούν σε επίπεδα πολύ χαμηλότερα των τρεχουσών χρηματιστηριακών τιμών.
Ωστόσο οι τρέχουσες  χρηματιστηριακές τιμές των τραπεζών δεν είναι επαρκείς για να υλοποιηθούν αυξήσεις κεφαλαίου.
Παρά την μεγάλη άνοδο, την κατασκευασμένη άνοδο από αμοιβαία κεφάλαια, βασικούς μετόχους, τραπεζίτες της εγχώριας αγοράς που ανέβασαν την αγορά παρασύροντας και τους μικρομετόχους με στόχο να βελτιώσουν τις τιμές των τραπεζικών μετοχών, οι εκτιμώμενες τιμές των επικείμενων αυξήσεων κεφαλαίου θα υλοποιηθούν  σε πολύ χαμηλές τιμές με βάση τα τωρινά δεδομένα.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών αν υπάρξουν με ίδια μέσα θα έχουν ακριβώς τις ίδιες παραδοχές που ζητάει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου που θα προέλθουν από το ΤΧΣ θα πραγματοποιηθούν μεταξύ των άλλων από τον μέσο όρο του τελευταίου τριμήνου μείον ένα discount 45% με 50%.
Τι σημαίνει αυτό πρακτικά;
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Με βάση το τελευταίο τρίμηνο ο μέσος όρος της Εθνικής τράπεζας στο ΧΑ είναι περίπου 1,9 ευρώ.
Η τρέχουσα τιμή 2,6 ευρώ.
Το ΤΧΣ για να προσδιορίσει την τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα λάβει μεταξύ ορισμένων παραδοχών και τον μέσο όρο του τελευταίου 3μήνου μείον ένα discount από 45% έως 50%.
Στην Εθνική με βάση αυτές τις παραδοχές προκύπτει τιμή αύξησης κεφαλαίου μεταξύ 1 και 1,2 ευρώ ανά μετοχή.
Όμως με δεδομένο ότι τα capital plans θα ανακοινωθούν τέλη Μαρτίου – αρχές Απριλίου άρα οι τιμές των αμκ θα λάβουν υπόψη το τρίμηνο Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου αν ανέβουν περαιτέρω οι τιμές στο ΧΑ θα αυξηθούν αναλογικά και οι τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου.
Ας δώσουμε ένα υποθετικό παράδειγμα.
Αν η μετοχή της Εθνικής είναι στα 4,5 ή 5 ευρώ η μέση τιμή θα διαμορφωθεί στα 3,8 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η τιμή της αύξησης κεφαλαίου θα συγκλίνει προς τα 2,1 ευρώ.
Άρα είναι καθοριστικής σημασίας η συμπεριφορά των τραπεζικών μετοχών στο διάστημα Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου.
Βέβαια η εύκολη εκτίμηση είναι ότι οι τραπεζικές μετοχές θα αυξηθούν περαιτέρω για να μπορέσουν οι τράπεζες να υλοποιήσουν αυξήσεις κεφαλαίου σε ποιο ρεαλιστικές τιμές.
Ωστόσο πολλά θα μπορούσαν να συμβούν έως τότε μετά την νέα παράμετρο που θέτει το ΤΧΣ ότι δηλαδή θα αξιολογήσει με πολύ προσοχή την συμπεριφορά των χρηματιστηριακών τιμών και δεν αποκλείεται αν διαπιστώσει ακραίο κερδοσκοπικό παιχνίδι να μην συμπεριλάβει το τελευταίο χρηματιστηριακό τρίμηνο.
Η πρόσφατη εντυπωσιακή άνοδο, μπορεί να στηρίχθηκε στην αφορμή ότι οι τράπεζες θα ανακεφαλαιοιποιηθούν με κοινές μετοχές με αναστολή δικαιώματος έως 5 χρόνια δηλαδή δεν θα κρατικοποιηθούν αλλά η βασική αιτία της ανόδου ήταν η τεχνικά κατασκευασμένη βελτίωση των τιμών ώστε να υλοποιηθούν οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου.
Ωστόσο αν δεν εξελιχθούν θετικά τα χρηματιστηριακά δρώμενα και η περαιτέρω σημαντική άνοδος των τραπεζικών μετοχών δεν επιτευχθεί τότε εκ των πραγμάτων θα υπάρξει μπαράζ reverse split στις τράπεζες.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου είναι προ των πυλών όσες από αυτές μπορούν να υλοποιηθούν και για όσες οι βασικοί μέτοχοι θα συμμετάσχουν.
Ένας τρόπος για να βρουν κεφάλαια οι τράπεζες είναι να πωλήσουν θυγατρικές και το ζητούμενο είναι τι θα μπορούσαν να πωλήσουν οι τράπεζες. Όμως άπαξ και η ανακεφαλαιοποίηση θα υλοποιηθεί και με κοινές με αναστολή ψήφου μετοχές το 70% της κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου ύψους 20-21   δις θα περάσει μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Εθνική τράπεζα – Θα πωληθεί μεγαλύτερο ποσοστό της Finansbank – Επαφές με Goldman για αμκ

Τουλάχιστον 1 δις ευρώ θα επιχειρήσει να αντλήσει η Εθνική τράπεζα μέσω αύξησης κεφαλαίου ή ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές και αν καταφέρει να επιτύχει τον στόχο αυτό σε συνδυασμό και με άλλες ενέργειες που σχεδιάζει θα καταφέρει να συγκεντρώσει 5 δις ευρώ και έτσι να αποφύγει την κρατικοποίηση.
Η απόφαση της διοίκησης της Εθνικής τράπεζας είναι πλέον συγκεκριμένη και οριοθετημένη, πρέπει να αποφύγει την κρατικοποίηση και την προσφυγή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η Εθνική διαθέτει 7,9 δις ευρώ καθαρή θέση που σημαίνει ότι το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό κινείται πέριξ των 80 δις ευρώ.
Το core tier 1 ο σκληρός πυρήνας των εποπτικών κεφαλαίων σημαίνει σε υπεραπλουστευμένα οικονομικά ότι για κάθε 10 δις σταθμισμένου ενεργητικού χρειάζεται να διατηρεί 1 δις εφόσον το core tier 1  το 2012 θα είναι στο 10%.
Το σταθμισμένο ενεργητικό αποτελείται από τις πάσης φύσεως επενδύσεις της τράπεζας σε σχέση με το κεφάλαιο που πρέπει να δεσμεύεται ώστε να είναι απόλυτα εναρμονισμένο, με τους εποπτικούς κανόνες.
Η διοίκηση της Εθνικής τράπεζας, υπό τον Απ. Ταμβακάκη αλλά και το επιτελείο του ομίλου έχουν αποφασίσει να προβούν σε όλες εκείνες τις κινήσεις ώστε να αποφύγουν την κρατικοποίηση ή νε μετριάσουν αισθητά την συμμετοχή, του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας.
Η Εθνική θα χρειαστεί  5 δις ευρώ νέα κεφάλαια.
Αν υποθέσουμε ότι τα 5 δις ευρώ είναι η βάση του κεφαλαιακού ελλείμματος της Εθνικής μέχρι τώρα έχει αντλήσει 1,3 δις ευρώ.
Το 1 δις από τις προνομιούχες μετοχές και 310 εκατ από τις επαναγορές ομολόγων.
Αδιαμφισβήτητα και οι δυο κινήσεις ήταν απόλυτα σωστές και εναρμονισμένες με τις τρέχουσες δυσμενείς συγκυρίες.
Η Εθνική αποδείχθηκε ότι με την κίνηση της πριν 1,5 χρόνο να αντλήσει 2,2 δις ευρώ νέα κεφάλαια (1,8 δις από αμκ και ομολογιακό και 420 εκατ ομολογιακό) ήταν καθοριστικής σημασίας για την κεφαλαιακή επάρκεια της τράπεζας.
Αν η Εθνική δεν είχε αντλήσει τα 2,2 δις ευρώ κεφάλαια στο παρελθόν θα βρισκόταν σε πολύ δυσχερή θέση από όλες τις πλευρές.
Η Εθνική αντλώντας 1,3 δις ευρώ επιτυγχάνει να μειώνει την δυνητική συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Ωστόσο χρειάζεται ακόμη περί τα 3,7 δις ευρώ.
Το μείζον ερώτημα είναι πως θα βρεθούν αυτά τα 3,7 δις ευρώ.
Οι τρόποι είναι απλοί και δύσκολοι μαζί.
Πωλούνται περιουσιακά στοιχεία μερικώς ή συνολικά, γίνεται απόπειρα για αύξηση κεφαλαίου και μειώνεται το ενεργητικό έως 5%.
Όταν μειώνεται το σταθμισμένο ενεργητικό αυξάνεται και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας.
Η Εθνική θα πωλήσει τον Αστέρα της Βουλιαγμένης σύντομα θα αναθέσει σε συμβούλους να αποτιμήσουν την εταιρία και την ακίνητη περιουσία της.
Μέρος της ακίνητης περιουσίας του Αστέρα ανήκει στο δημόσιο και στην Εκκλησία.
Από την πώληση του Αστέρα θα μπορούσε να προκύψει ένα όφελος 350 εκατ ή 400 εκατ αλλά αυτό αποτελεί υποθετικό σενάριο.
Από την πώληση του 20% ή 25% της Finansbank θα μπορούσαν να αντληθούν 1 με 1,2  δις ευρώ.
Η τράπεζα έχει αποφασίσει να μειώσει το ενεργητικό ακόμη έως 5% δηλαδή άλλα 5 με 6 δις ευρώ που συνεπάγεται εξοικονόμηση κεφαλαίων ή καλύτερα εξοικονόμηση σε δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας περίπου 500 με 600  εκατ ευρώ.
Με τις κινήσεις αυτές και μαζί με τα 1,3 δις ευρώ που άντλησε η τράπεζα θα μπορέσει να συγκεντρώσει η Εθνική  3,4  δις ευρώ.
Άρα η Εθνική αναζητά κατ΄ ουσία 1,6 δις ευρώ νέα κεφάλαια. Αυτός είναι ο στόχος ο πιο δύσκολος για την Εθνική τράπεζα.
Το ερώτημα είναι πως θα συγκεντρωθούν τα 1,6 δις ευρώ και εφόσον βεβαίως τόσο η πώληση του Αστέρα όσο και της Finansbank στεφθούν με επιτυχία;
Τα 1,6 δις ευρώ θα ήταν ιδανικό σενάριο αν μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω αύξησης κεφαλαίου.
Είχαν υπάρξει κρούσεις σύμφωνα με ορισμένες μη επιβεβαιωμένες πληροφορίες στην Goldman Sachs ώστε να αναλάβει εγγυητής ανάδοχος αλλά μάλλον δεν τελεσφόρησε η προσπάθεια.
Με βάση ενδείξεις στόχος της Εθνικής τράπεζας θα είναι να καταφέρει να συγκεντρώσει μέσω ομολογιακού μετατρέψιμου σε μετοχές ή μέσω αύξησης κεφαλαίου 1 δις ευρώ.
Αν αυτό επιτευχθεί θα απόμεναν 800 εκατ ευρώ τα οποία θα μπορούσαν να συγκεντρωθούν μέσω της προ φόρων κερδοφορίας ή στην χειρότερη των περιπτώσεων από προσφυγή στο ΤΧΣ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές.
Η Εθνική τράπεζα με πολύ προσπάθεια ομολογουμένως θα έχει την δυνατότητα υπό όρους να ανακεφαλαιοποιηθεί με ίδια μέσα και να αποφύγει την κρατικοποίηση.
Αν προσφύγει στο ΤΧΣ τότε το ποσό που θα αντλούσε θα ήταν μικρό σε σχέση με το κεφάλαιο που θα συγκεντρώσει με ίδια μέσα.
Η διοίκηση της Εθνικής καταστρώνει ένα σχέδιο…μη κρατικοποίησης της τράπεζας.

Alpha bank – Θα πωληθεί το Hilton – Κλειδί ο ρόλος του Paramount

Το deal με την Eurobank έχει παγώσει. Το Paramount που κατέχει περίπου το 4% της Alpha, αν οριστικά ακυρωθεί το deal θα αποφασίσει να θέλει να συμμετάσχει σε σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης της τράπεζας.
Πάντως η διοίκηση της Alpha έχει κάνει κρούσεις και μέσω Morgan Stanley να διερευνήσει ενδεχόμενο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Επίσης η  πώληση γης και ακινήτων αποτελεί ίσως την μόνη σταθερή αξία στην Ελλάδα.
Η Alpha bank κατέχει ένα από τα πιο αξιόλογα ακίνητα – ξενοδοχείο στην Αθήνα το Hilton.
Το ακίνητο μπορεί να κοστολογείται και πάνω από 200 εκατ ευρώ.
Η πώληση του Hilton θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στην Alpha bank ενόψει των κεφαλαιακών ενισχύσεων.
Η Alpha εφόσον συμπεριλαμβάνονται και τα δάνεια προς το δημόσιο στο haircut θα χρειαστεί 2 δις ευρώ κεφάλαια και θα κάνει χρήση και του ΤΧΣ.

Eurobank – Προς πώληση τα ακίνητα και θυγατρικές

Θα προχωρήσει ή θα ναυαγήσει οριστικά το deal με την Alpha bank; Αν οριστικά ναυαγήσει η Eurobank θα προσφύγει στο ΤΧΣ αντλώντας πάνω από 3 δις ευρώ.
Από την επαναγορά 882 εκατ ευρώ υβριδικών και ομολόγων θα αποκομίσει κεφαλαιακό κέρδος 300 εκατ ευρώ.
Μετά την επιτυχημένη πώληση της Polbank στην Πολωνία και του σχεδίου να πωλήσει την θυγατρική στην Τουρκία η Eurobank δύσκολα θα πωλήσει την Post bank και Bank Post σε Βουλγαρία και Ρουμανία.
Ποιο πιθανότερο σενάριο είναι να πωληθούν ακίνητα όπως το King George στο Σύνταγμα το ξενοδοχείο το οποίο μπορεί να αποτιμάται και στα 70-100 εκατ ευρώ.
Επίσης υπάρχει μια θυγατρική με τεράστια ακίνητη περιουσία η Lamda Development η εταιρία της Eurobank η οποία διαχειρίζεται πλήθος ακινήτων.
Η πώληση της εταιρίας αυτής τμηματικά π.χ. πωλήσεις ακινήτων ή ως εταιρία δεν μπορεί να αποκλειστεί στο μέλλον.

Πειραιώς – Ακίνητα και ΗΠΑ

Οι κεφαλαιακές ανάγκες της Πειραιώς εκτιμώνται στα 3 δις ευρώ και προφανώς η πλειοψηφία θα προέλθει από το ΤΧΣ.
Δυνητικά η Πειραιώς μετά τις κινήσεις της στην Αίγυπτο από την οποία ποντάρει να αποκομίσει ένα τίμημα πάνω από 110 με 120 εκατ ευρώ έχει να αξιολογήσει τόσο την παρουσία της στις ΗΠΑ της Marathon Bank αλλά και τα ακίνητα στα οποία συμμετέχει ειδικά στην αξιοποίηση του παλαιού ακινήτου του Μετοχικού Ταμείου Στρατού το οποίο πλήρως ανακαινίσθηκε.
Προφανώς και δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις αλλά αποτελούν δυνητικά assets που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν.

H ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών
ποσά σε δισ ευρώ
Τράπεζες
Σύνολο νέων κεφαλαίων
Κοινές άνευ ψήφου
Κοινές μετά ψήφου
CoCos
Προν
/χες
Ίδια συμμετοχή
Εθνική
5 – 5,5
1,5
-
0,4
1,35
2-2,5
Alpha
2
(1,5)
(0,5)
0,2
0,95
(1)
Eurobank
3,6
2,5-3
(0,5)
0,2
0,95
0,5
Πειραιώς
3,3
3
(0,5)
0,2
0,75
(0,3-0,4)
Κύπρου
1,56




1,1
Marfin
1,97




1,4
ΑΤΕ
3,4
2,8
0,2
-
-
0,1
ΤΤ
2,2
1,9
-
0,2
0,225
-
Σύνολο
23,4
13,7
1,7
1,2

7
Πηγή: Πρώτες εκτιμήσεις αγοράς
(σε παρένθεση δυνητικοί στόχοι)

Τιμές αμκ τραπεζών - Δυνητικοί στόχοι
Ποσά σε ευρώ
Τράπεζες
Εκτιμώμενη τιμή αμκ
Τρέχουσα τιμή
Εθνική
1,2 – 1,ή reverse split
2,9
Alpha
0,ή reverse split
1,7
Eurobank
0,ή reverse split
1,3
Πειραιώς
reverse split
0,64
Κύπρου
1 (με δωρεάν μετοχές)
0,67
Marfin
reverse split
0,37
ΑΤΕ
reverse split
0,39
ΤΤ
0,40 ή reverse split
0,91
Attica bank
reverse split
0,39
Με βάση το τελευταίο τρίμηνο Νοέμβριου – Φεβρουαρίου
Προσοχή : Οι τελικές τιμές των αμκ θα συμπεριλάβουν το διάστημα Φεβρουαρίου – Απριλίου του 2012 άρα μπορεί να ανατραπούν πλήρως οι εκτιμήσεις του προαναφερόμενου πίνακα
Εκτιμώμενες τιμές αυξήσεων κεφαλαίου τραπεζών από το ΤΧΣ
(Με βάση ένα πολύ αισιόδοξο σενάριο και discount 45%)
Ποσά σε ευρώ
Τράπεζες
Εκτιμώμενη τιμή αμκ
Υψηλή τιμή
Εθνική
2,1
5
Alpha
1,2
2,8
Eurobank
0,7
1,7
Πειραιώς
0,45
1
Κύπρου
1 (με δωρεάν μετοχές)
1,2
Marfin
0,3 ή reverse split
0,75
ΑΤΕ
reverse split
0,46
ΤΤ
0,6 ή reverse split
1,4
Attica bank
0,30 ή reverse split
0,7
Με βάση υποθετικό και αισιόδοξο σενάριο Φεβρουαρίου – Απριλίου 2012
Προσοχή το ΤΧΣ έχει διαπιστώσει κερδοσκοπία στις τραπεζικές μετοχές και θα ακολουθήσει πολύ αυστηρά κριτήρια  στην αποτίμηση των τραπεζικών μετοχών και ίσως να μην συμπεριλάβει τις χρηματιστηριακές τιμές….
Μέτοχοι και  μεγαλομέτοχοι των τραπεζών

Εθνική
Ταμεία ΝΠΔ 12,1%
Ταμεία ΝΠΙΔ 4,3% ,
Εκκλησία 1,5%
Θεσμικοί επενδυτές εσωτερικού
Οι ξένοι 26,8%
4 ξένοι κατέχουν πάνω από 1% έκαστος
Bank of New York Mellon 3,9%
Μικρομέτοχοι 43,3%


Alpha bank
 
Γ Κωστόπουλος και Ιδρύματα 9%
Ολλανδικό fund ABP 4%
Morgan Stanley 3,9% 
Paramount Qatar 4%
Fidelity 2,5%
Ξένοι 24%
Μικρομέτοχοι 56%

Eurobank
 
Οικογένεια Λάτση 44,7%
Οι ξένοι 14%
Μικρομέτοχοι  29,9%

Πειραιώς
PPF Group 5,72%
ICT Group 4,6%
Οικογένεια Βαρδινογιάννη 4,5%
First Gulf bank 3,01%
ΑΤΕ Βank 2%
Εταιρίες ομίλου 2%
Μ. Σάλλας 1,397%
Κ Αγγελόπουλος 1,3%
Δημόσιο - ΔΕΚΑ 1,3%
Γ Βαρδινογιάννης 0,3%
Ξένοι θεσμικοί 29,5%
Ιδιώτες 33,2%
Εταιρίες 28,8% 

Κύπρου
 
Rybolovlev Odella Resources  Madura Holdings 9,99%
Εκκλησία της Κύπρου 2,5% περίπου ή 22,5 εκατ μετοχές.
Θεόδωρος Αριστοδήμου 1,6%,
Elafonisi Ship Trading  1,5% της οικογένειας Τσάκου
Blackrock Global Funds  1%
USS 0,8%,
UBS με 0,5%,
Investering foreningen Danske Invest 0,6%
Ταμείο Προνοίας 0,4% %
Clearstream Banking με 0,3%.
Σύνολο μετόχων 79.150

Marfin Popular Bank
 
Dubai 18,69%
MIG 9,49%
Οι ιδιώτες επενδυτές 58%
Ξένοι 7%
Προσωπικό  Λαϊκής 2,07%.
Λανίτης 4,61%
Θεοχαράκης 1,23%
Ανδρέας Βγενόπουλος   0,51%
Σύνολο μετόχων 94.000

MIG
 
Dubai investment Group 17,28%
IRF 17,84%
Marfin Popular Bank 2,7%
Ξένοι θεσμικοί 20,16%
Ιδιώτες 43,46%
Βγενόπουλος 7,8% (Ε)

ΑΤΕ Bank
 
Ελληνικό δημόσιο 92,48%
Τράπεζες, Μικρομέτοχοι 7,52%

Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
 
Δημόσιο  34%
ΕΛΤΑ 10%
Εθνική 6%
Eurobank  6%
Marfin Popular 2%
Ξένοι 4%
Μικρομέτοχοι 35%

Geniki
 
Societe Generale  98,96%
MTΣ, MIG, Μικρομέτοχοι 1,04% 


Attica bank
 
ΤΣΜΕΔΕ 42%
Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο  22,55%
Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων 19%
Μικρομέτοχοι 17%

Νέα Proton bank
 
ΤΧΣ 100% 

FBBank
 
Οικογένεια Ρέστη 59,52%
 
ΑΤΕ Bank 39,09%
Λοιποί Μέτοχοι 1,39%
Σταύρος Ψυχάρης <1%
-----------------------------------------
Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: