Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία

Σε τεντωμένο σκοινί η κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία
Φόβους για εκτροχιασμό της κατάστασης στην Ουκρανία με απρόβλεπτες συνέπειες εξέφρασε την Πέμπτη ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τη στιγμή που οι ουκρανικές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Σλαβιάνσκ. Νωρίτερα το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, ανέφερε ότι «έως και πέντε» άνθρωποι στις τάξεις των φιλορώσων αυτονομιστών βρήκαν το θάνατο κατά τη διάρκεια των «αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων».
 Νέες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία ανακοίνωσε η Ρωσία, ενώ κάλεσε τις ΗΠΑ να πιέσουν την κυβέρνηση του Κιέβου να σταματήσει αμέσως τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.
Ειδικότερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία στην Ουκρανία, λέγοντας ότι «πρέπει να αποφευχθούν με κάθε κόστος οι στρατιωτικές ενέργειες». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντιζαρίτς, ο γενικός γραμματέας φοβάται «ότι η κατάσταση θα τεθεί εκτός ελέγχου με απρόβλεπτες συνέπειες».
Ο γενικός γραμματέας υπενθύμισε «την ανάγκη όλες οι πλευρές να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους όσον αφορά τη συμφωνία της Γενεύης», που έχει στόχο να οδηγήσει στην αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία. Ακόμη ο Μπαν Κι Μουν ζήτησε εξάλλου «από όλους να απόσχουν αμέσως από κάθε βία, εκφοβισμό ή πρόκληση και να προσπαθήσουν να πέσει η ένταση».
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ουκρανικά στρατεύματα και τους αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ στοίχισαν τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στις τάξεις των αυτονομιστών, ενώ ένας Ουκρανός στρατιωτικός τραυματίστηκε, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίεβο, προσθέτοντας ότι τρία οδοφράγματα που είχαν υψώσει οι φιλορώσοι κοντά στην είσοδο της πόλης «καταστράφηκαν».
«Εάν πράγματι το σημερινό καθεστώς στο Κίεβο άρχισε να χρησιμοποιεί το στρατό εναντίον του πληθυσμού σε αυτή τη χώρα, αυτό είναι ένα πολύ βαρύ έγκλημα εναντίον του ιδίου του λαού του», είπε ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν σε συνέντευξή του η οποία μεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά. Ο ίδιος προειδοποίησε ότι η επιχείρηση αυτή θα έχει «συνέπειες για τους ανθρώπους οι οποίοι λαμβάνουν αποφάσεις» στο Κίεβο.
Το Σλαβιάνσκ βρίσκεται εδώ και πολλές ημέρες υπό τον έλεγχο των εξεγερμένων φιλορώσων αυτονομιστών. Άνδρες οπλισμένοι με επιθετικά τουφέκια, με στολές αγγαρείας χωρίς διακριτικά και κουκούλες έχουν καταλάβει πολλά δημόσια κτίρια.
Το Κίεβο ανακοίνωσε ότι «απελευθέρωσε» το δημαρχείο της Μαριούπολης, μιας πόλης περίπου 500.000 κατοίκων στη νοτιοανατολική Ουκρανία όπου βρίσκεται ένα σημαντικό λιμάνι. Σύμφωνα με τις αρχές στην επέμβαση υπήρξαν πέντε τραυματίες. Βορειότερα, ένας στρατιώτης τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτονομιστών εναντίον μιας στρατιωτικής βάσης στην Αρτεμίβσκ.
Την ίδια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα επέρριψε στη Ρωσία την ευθύνη για την αποτυχία του διεθνούς συμβιβασμού που είχε υπογραφεί πριν από μία εβδομάδα στη Γενεύη και ο οποίος αποσκοπούσε να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης.
«Μέχρι στιγμής οι Ρώσοι δεν έχουν σεβαστεί ούτε το πνεύμα, ούτε το γράμμα της συμφωνίας της Γενεύης», κατήγγειλε ο Ομπάμα.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ επισήμανε ότι το Κίεβο είναι εκείνο το οποίο πρέπει να κάνει πρώτο βήματα για την εκτόνωση και τη διευθέτηση της κρίσης. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως «δεν έχουμε καμιά αμφιβολία ότι τα πρώτα βήματα πρέπει να γίνουν από τις αρχές του Κιέβου. Αυτό είναι απολύτως αναντίρρητο. Το να προσπαθείς να το αποφύγεις, όπως πράττουν οι Δυτικοί μας εταίροι, το να παρουσιάζεις τα πράγματα σαν στο Κίεβο να κυβερνούν άγγελοι που δεν κάνουν λάθη, αυτό είναι σφάλμα», πρόσθεσε.
«Είμαι πεπεισμένος ότι οι Αμερικανοί συνάδελφοί μας μπορούν και πρέπει να χρησιμοποιήσουν όλη την επιρροή τους για να αναγκάσουν τις σημερινές αρχές στο Κίεβο να αναγνωρίσουν την ευθύνη που έχουν για όσα συμβαίνουν», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.
Σχετικά με τα στρατιωτικά γυμνάσια λίγο έξω από την Ουκρανία, ο Ρώσος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι πρόκειται για αντίδραση στις επιχειρήσεις των ουκρανικών στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία και στις ασκήσεις του NATO στην ανατολική Ευρώπη.
«Εάν δεν σταματήσει αυτή η στρατιωτική μηχανή, θα προκαλέσει μεγαλύτερους αριθμούς νεκρών και τραυματιών. Οι προγραμματισμένες ασκήσεις των δυνάμεων του NATO στην Πολωνία και στις χώρες της Βαλτικής δεν προωθούν εξάλλου την εξομάλυνση της κατάστασης στην Ουκρανία», είπε ο Σόιγκου.


Read more: http://www.newsbomb.gr/diethnh/story/437069/se-tentomeno-skoini-i-katastasi-stin-anatoliki-oykrania#ixzz2zs8XIHP3

Δεν υπάρχουν σχόλια: