Παρασκευή, 25 Απριλίου 2014

Έτοιμοι να πατήσουν την σκανδάλη!
  Εκτύπωση σελίδαςΑποθήκευση σελίδαςΑποστολή με e-mailΠροσθήκη στο αρχείοΜέγεθος κειμένου
Πριν από αρκετούς μήνες κι όταν το κλίμα στην αγορά χαρακτηριζότανε από τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις σχεδόν ανύπαρκτες προσδοκίες, σας δώσαμε πρώτοι από το Capital.gr και το Κεφάλαιο μία διαφορετική εικόνα. Τα deals που βλέπετε να εξελίσσονται σήμερα δεν μας προέκυψαν από το πουθενά. Είναι αποτέλεσμα εκείνων των πρώτων διεργασιών. Σήμερα να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να διακινδυνεύσουμε μία πρόβλεψη! Αν δεν υπάρξει κάποιο ατύχημα, μπορεί το κύμα των επενδύσεων στην Ελλάδα να ανεβάσει αισθητά το οικονομικό θερμόμετρο τους επόμενους μήνες.

Αυτή την ώρα πολλοί επενδυτές του εξωτερικού παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και είναι έτοιμοι για το επόμενο βήμα. Στο παρασκήνιο γίνονται επαφές που θα τις δούμε να μετουσιώνονται σε νέα deals στο επόμενο χρονικό διάστημα. Η δυναμική του πράγματος, όμως, δεν είναι μόνο αυτή. Αν υπάρξει κάποια αφορμή μπορεί να συμβούν πράγματα που σήμερα μας φαίνονται υπερβολικά αισιόδοξα. Για παράδειγμα, ένα μπαράζ μεγάλων επενδύσεων στον χώρο του τουρισμού.

Το επενδυτικό κλίμα έχει σαφώς βελτιωθεί. Κι αυτό δεν είναι κάτι που συνέβη από μόνο του. Ο κ. Σαμαράς είναι ο πρώτος Έλληνας πρωθυπουργός που κάνει εκείνο που εδώ και χρόνια κάνουν όλοι οι άλλοι πρωθυπουργοί στην Ευρώπη: Βλέπει ξένους επενδυτές, τραπεζίτες, βιομηχάνους και "πουλάει" Ελλάδα. Αν ο πολιτικός κόσμος στο σύνολό του έκανε μία πρόσκληση για επενδύσεις στην Ελλάδα και βοηθούσε στη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για τις επενδύσεις στην χώρα, αυτή τη στιγμή θα συζητούσαμε σε μία άλλη βάση.

Στη μία όψη του νομίσματος είναι το ενδιαφέρον για τις επενδύσεις. Στην άλλη όψη είναι το αφιλόξενο περιβάλλον για επενδύσεις, η διαφθορά, η γραφειοκρατία, οι ανοικτές... απειλές των κομμάτων της αντιπολίτευσης για αντίποινα στους επενδυτές!

Πρέπει να είναι τρελός κάποιος για να τα αγνοήσει όλα αυτά και να προχωρήσει σαν να μην συμβαίνει το παραμικρό. Φανταστείτε να είχαμε λύσει τα βασικά. Εκείνα που οι άλλοι τα έχουν λύσει εδώ και δεκαετίες. Η Ελλάδα θα έμοιαζε με έναν επίγειο παράδεισο.

Είναι δύσκολο να φανταστεί κάποιος που βρίσκεται μέσα στο πηγάδι πόσο καλά μπορεί να περνάνε οι άνθρωποι μερικά μέτρα πιο πέρα. Εκείνη την ώρα έχει το δικό του πρόβλημα. Έχει πέσει μέσα στο πηγάδι και πρέπει οπωσδήποτε να βγει έξω. Εμείς, λοιπόν, είμαστε μέσα στο πρόβλημα και δεν αντιλαμβανόμαστε εύκολα την οπτική που έχουν οι ξένοι επενδυτές.

Κάποια στιγμή, όμως, είναι αναγκαίο να προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε όπως ένας καλός πωλητής. Να αφουγκραστούμε τι ακριβώς θέλει να αγοράσει ο ξένος επενδυτής και να τον βοηθήσουμε να το αποκτήσει. Ασφαλώς και θα έχει την προσδοκία του κέρδους. Δεν έχουμε γνωρίσει μέχρι σήμερα επενδυτές με σκοπό την χασούρα. Μακάρι να κερδίσουν, θα είναι η ζωντανή μας διαφήμιση και για όσους άλλους επενδυτές έρθουν στο μέλλον. Δυνατότητες έχουμε και μάλιστα μεγάλες. Οι ξένοι επενδυτές είναι έτοιμοι να συνωστιστούν στην είσοδο. Τι άλλο χρειαζόμαστε; Το φιλικό περιβάλλον που μας λείπει!

Θανάσης Μαυρίδης

thanasis.mavridis@capital.grΠηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: