Επιτέλους η Bild "ανακαλύπτει" για μια ακόμη φορά την Κολομβία των Βαλκανίων, της διαφοράς και του πελατειακού κράτους, ενώ η Stuttgarter Zeitung μιλάει για στατιστικό τρυκ. Αποκαλούν δηλαδή αλχημιστές τους δικούς μας για μια ακόμη φορά.
Μιλάμε για δημοσιεύματα του γερμανικού τύπιυ που σοκάρουν>
Η Stuttgarter Zeitung: «Το ελληνικό χρέος συνεχίζει να αυξάνεται και καταπνίγει κάθε μελλοντική ανάπτυξη. Το πρωτογενές πλεόνασμα που πιστοποιήθηκε τώρα στο αναφερθέν ύψος και το οποίο δεν περιλαμβάνει τους τόκους, δεν είναι τίποτε παραπάνω από ένα στατιστικό τρικ. Είναι σημαντικό μόνο για το λόγο ότι οι χώρες της ευρωζώνης συνέδεσαν με αυτό περαιτέρω ελαφρύνσεις για το χρέος. Η συζήτηση για την μακροπρόθεσμη διάσωση της Ελλάδας ξεκινά μόλις τώρα».
Η εφημερίδα Bild σχολιάζει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα δεν λύνει τα προβλήματα της Ελλάδας καθώς οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις εξακολουθούν να μην υλοποιούνται: «Παντού ανθεί η διαφθορά. Οι γραφειοκράτες εξακολουθούν να μην εργάζονται όπως θα έπρεπε. Τα συνδικάτα μπλοκάρουν μια ελεύθερη αγορά εργασίας. Η Ελλάδα ζει με δανεικά. Το χρέος ανέρχεται στο 175 % του ΑΕΠ. Το μίνι πρωτογενές πλεόνασμα δεν είναι ούτε καν μια σταγόνα στον ωκεανό. Όποιος αγοράζει ελληνικά ομόλογα, το κάνει λιγότερο επειδή εμπιστεύεται τους Έλληνες ότι θα επιλύσουν γρήγορα τα προβλήματά τους. (Αντιθέτως:) Ποντάρει στο ότι εντέλει οι άλλοι θα πληρώσουν. Η Ελλάδα έχει μακρύ δρόμο μπροστά της. Σήμερα δεν υπάρχει ακόμη λόγος για πανηγυρισμούς».
Η Freie Presse σημειώνει ότι «τώρα οι υπ. Οικονομικών θα πρέπει να αποκαλύψουν τις προθέσεις τους, καθώς στις πατρίδες τους είναι δύσκολο να εξηγηθούν οι ελαφρύνσεις αυτές (που υποσχέθηκαν). Χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής δεν σημαίνει τίποτε άλλο παρά μια έμμεση διαγραφή του χρέους για τους Έλληνες. Στις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης αυτό δεν πρόκειται να αποτελέσει αφορμή για πανηγυρισμούς».

Επιμέλεια: Κώστας Συμεωνίδης
Υπεύθ. Σύνταξης: Γιάννης Παπαδημητρίου