Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Το σύστημα εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ αναστάτωσαν δύο Tu-95

 
 
Το σύστημα ετοιμότητας των αεροπορικών δυνάμεων του  ΝΑΤΟ κινητοποίησαν σήμερα δύο ρωσικά στρατηγικά βομβαρδιστικά Tu-95 τα οποία έφτασαν μέχρι τις ακτές της Ολλανδίας όπως αναφέρουν τα διεθνή ΜΜΕ.
Τα δύο ρωσικά βομβαρδιστικά εντοπίστηκαν πρώτα πλησίον του ολλανδικού εναέριου χώρου με αποτέλεσμα η ολλανδική Αεροπορία να δώσει scramble σε δύο F-16Α τα οποία είχαν καθήκοντα QRA και με αποστολή να αναγνωρίσουν τα άγνωστα ίχνη καθώς τα αεροσκάφη δεν απαντούσαν στις προσπάθειες επικοινωνίας των Ολλανδών ελεγκτών Αεράμυνας.
Τα ολλανδικά F-16 αναγνώρισαν τα άγνωστα αεροσκάφη ως ρωσικά Tu-95 και προχώρησαν στην αναχαίτισή τους καθώς κινούνταν κοντά στον εναέριο χώρο της. Το θέμα όμως έχει και συνέχεια καθώς τα ρωσικά αεροσκάφη κινήθηκαν δυτικότερα φτάνοντας μέχρι τις ακτές της Σκωτίας.
Τα ολλανδικά μαχητικά παρέδωσαν στη συνέχεια την παρακολούθηση των ρωσικών βομβαρδιστικών σε βρετανικά  EurofighterTyphoon τα οποία απογειώθηκαν από τη βάση του Leuchars κοντά στο  Dundee. Τα βρετανικά Typhoon πλησίασαν τα δύο  Tu-95 σε κοντινή απόσταση συνοδεύοντας τα ρωσικά αεροσκάφη.
Το εκπληκτικό της υπόθεσης είναι πως τα ρωσικά  αεροσκάφη απογειώθηκαν από την περιοχή του Mourmansk  (Μούρμανσκ) το οποίο βρίσκεται στην βορειοδυτική Ρωσία κοντά  στα σύνορα με τη Φινλανδία.
Πιο ειδικά τα ρωσικά αεροσκάφη απογειώθηκαν είτε από το αεροδρόμιο Severomorsk -1   το οποίο διαθέτει διάδρομο μήκους 3 χλμ. και πλάτους 80 μέτρων ή από την αεροπορική βάση  Olenia με μήκος διαδρόμου 3,5 χλμ. και πλάτος 80 μετρά.
Μια τρίτη αεροπορική βάση αυτή του  Severomorsk -3    με μήκος 2,5 χλμ. και πλάτος διαδρόμου 60 μέτρα, η οποία βρίσκεται επίσης στην περιοχή του Mourmansk δεν χρησιμοποιείται συνήθως  εξαιτίας του σχετικά μικρότερου μήκους της.
Τα αεροσκάφη αφού απογειώθηκαν διέγραψαν πορεία πάνω από την Σκανδιναβία και στη συνέχεια κατέβηκαν νότια μέχρι τις ολλανδικές ακτές πετώντας μεταξύ Σουηδίας και Βρετανίας για να γίνουν αντιληπτά όταν πλησίαζαν τις ακτές της Ολλανδίας! Τότε μόνο δόθηκε η εντολή για να απογειωθούν τα ολλανδικά μαχητικά.
Στη συνέχεια όπως και αναφέρεται παραπάνω τα ρωσικά βομβαρδιστικά κατευθύνθηκαν βόρεια  πλησιάζοντας τις ακτές της Σκωτίας. Αφού συνέχισαν βόρεια επέτρεψαν στις βάσεις διασποράς τους -καθώς δεν πρόκειται για μητρικές βάσεις Tu-95- στην περιοχή του Mourmansk.
Το ερώτημα που έχουν εκφράσει κατά καιρούς δυτικοί στρατιωτικοί αναλυτές, καθώς δεν πρόκειται για επεισόδιο που σημειώνεται για πρώτη φορά, είναι πως τα ρωσικά βομβαρδιστικά καταφέρνουν να «ξεγλιστρούν» από το σύστημα εναέριας επιτήρησης του ΝΑΤΟ φτάνοντας τόσο κοντά στις ευρωπαϊκές ακτές και μάλιστα προερχόμενα από ένα γνωστό «δρομολόγιο».
Στο διάγραμμα μπορείτε να δείτε τις κυριότερες μητρικές βάσεις των ρωσικών στρατηγικών βομβαρδιστικών στη Ρωσία
Πατήστε εδώ για μεγαλύτερη ανάλυση

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: