Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Ανατροπή στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

20140812_53e999be3e740

 

Είναι οριστικό: Οι Κινέζοι αποσύρονται από την διεκδίκηση μετοχικού «πακέτου» στον …
 Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ). Η απόφαση της Ελληνικής Δημοκρατίας να πουλήσει μόνο το 20% των μετοχών που κατέχει στο ΔΑΑ, από το σύνολο του 55% που ελέγχει, σημαίνει ότι το κινεζικό ενδιαφέρον θα στραφεί αλλού, αφού επιθυμούσε την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών του Αεροδρομίου. Το πιθανότερο είναι ότι η Αθήνα ενημέρωσε σχετικά το Πεκίνο, το οποίο δείχνει να επικεντρώνει το ενδιαφέρον του πλέον, αποκλειστικά, στο νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο βασικός λόγος που η Ελληνική Δημοκρατία πήρε αυτή την απόφαση (σσ να πουλήσει μόνο το 20%), έχει να κάνει με την άρνηση των Καναδών μετόχων του ΔΑΑ, οι οποίοι ελέγχουν και το μάνατζμεντ του Αεροδρομίου, να συναινέσουν στην είσοδο των Κινέζων. Ως γνωστόν, βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί, για να πουληθεί οποιοδήποτε πακέτο μετοχών του ΔΑΑ, θα πρέπει να συμφωνεί το 100% των μετόχων του.
Πρόκειται για ρήτρα που κρατά την ελληνική πλευρά όμηρο των καναδικών διαθέσεων. Και είναι μια από τις βασικές αιτιάσεις κατά της προηγούμενης διοίκησης του Ταμείου Αποκρατικοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ). Από κυβερνητικές πηγές εκτιμάται ότι ενώ μπορούσε να «διαγράψει» τη ρήτρα, δεν το έπραξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: