Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Έτοιμη η Ρωσία να μπει στην Ουκρανία - Συμφωνήθηκε με το Κίεβο αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ Η ΡΩΣΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΣΕΡΓΚΕΪ ΛΑΒΡΟΦ
 
 
Νωρίτερα σήμερα, το γραφείο τύπου της ρωσικής προεδρίας, εξέδωσε ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία ο Ρώσος πρόεδρος Β. Πούτιν ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μανουέλ Μπαρόζο, ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να αποστείλει, από κοινού με τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού, κονβόι ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία. 
 
«Η προσοχή επικεντρώνεται στις καταστροφικές συνέπειες της στρατιωτικής επιχείρησης που διεξάγεται από την κυβέρνηση του Κιέβου στις νοτιοανατολικές περιοχές, και την ανάγκη να παραδοθεί επειγόντως ανθρωπιστική βοήθεια στην εμπόλεμη ζώνη», αναφέρει η δήλωση της ρωσικής προεδρίας. 
 
Η εξέλιξη αυτή επιβεβαιώθηκε από την προεδρία της ευρωπαϊκής επιτροπής, όσο και από την πλευρά του Κιέβου. Ο Μ. Μπαρόζο συνομίλησε τηλεφωνικά με τόσο με τον πρόεδρο Β. Πούτιν όσο και με τον Ουκρανό ομόλογό του Πέτρο Ποροσένκο. Μάλιστα ο Ουκρανός πρόεδρος είχε αμέσως μετά τηλεφωνική συνομιλία με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπ. Ομπάμα για το ίδιο θέμα.
 
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ενημέρωσε ότι έχει επιτευχθεί συμφωνία με τις αρχές του Κιέβου για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.
 
«Με συγκρατημένη αισιοδοξία, μπορώ πλέον να πω ότι, πιστεύω πως όλα τα πιθανά και απίθανα προσχήματα [του Κιέβου] έχουν ξεπεραστεί. Ελπίζω ότι στο πολύ άμεσο μέλλον αυτή η ανθρωπιστική αποστολή θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Ερυθρού Σταυρού.
 
Έχουμε συμφωνήσει σε όλες τις λεπτομέρειες με την ουκρανική ηγεσία», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ όπως μεταδίδουν τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων. 
 
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι «δυτικοί εταίροι δεν θα εκτροχιάσουν και αυτήν την προσπάθεια, αλλά θα σκεφτούν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε επείγουσα ανάγκη νερού και παροχής ηλεκτρικής ενέργειας», είπε ο Σ. Λαβρόφ. 
 
Ο Ρώσος ΥπΕξ, επιπλέον, κατηγόρησε την Ουάσιγκτον, το Λονδίνο και το Βερολίνο για «κραυγαλέα έκφραση κυνισμού» στις επίσημες δηλώσεις τους ότι η ανατολική Ουκρανία δεν χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια. 
 
«Αν αυτά που λέγονται από τα γραφεία τύπου στο Λονδίνο, την Ουάσιγκτον, και νομίζω και στο Βερολίνο, σχετικά με τις τηλεφωνικές επαφές των ηγετών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, αν είναι αλήθεια αυτά που ειπώθηκαν, και ιδίως ότι οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη για ανθρωπιστική βοήθεια στην νοτιοανατολική Ουκρανία, επειδή έχουν ήδη ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα, τότε αυτό είναι μια κραυγαλέα έκφραση κυνισμού», δήλωσε ο Σ. Λαβρόφ. 
 
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ, 117.000 είναι μόνο οι εσωτερικοί πρόσφυγες και εκτοπισθέντες στην Ουκρανία, ενώ άλλοι 730.000 έχουν καταφύγει ως πρόσφυγες στη Ρωσία, σύμφωνα με τα στοιχεία της Μόσχας.
 
Τέλος, από την πλευρά του Κιέβου, ο εκπρόσωπος της «αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», Αντρέι Λισένκο, μίλησε σήμερα για παρουσία 45.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία.
 
Σύμφωνα με τον Λισένκο τους στρατιώτες αυτούς υποστηρίζουν βαρέα οχήματα και όπλα περιλαμβανομένων αρμάτων μάχης, αυτοκινούμενων συστοιχιών πυραύλων, μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων.
 
«Ως σήμερα στις 11:00, περίπου 45.000 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας είχαν συγκεντρωθεί σε περιοχές των συνόρων», είπε ο Λισένκο, μιλώντας σε δημοσιογράφους.
 
Ο ίδιος είπε πως υποστηρίζονται από 160 άρματα μάχης, 1.360 Τεθωρακισμένα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού, 150 εκτοξευτήρες πυραύλων Grad, 192 μαχητικά αεροσκάφη και 137 επιθετικά ελικόπτερα.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: