Δευτέρα 11 Αυγούστου 2014

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» για το εμπάργκο της Ρωσίας

Π. Κουκουλόπουλος: «Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» για το εμπάργκο της Ρωσίας

Το εμπάργκο που επιβάλει η Ρωσία σε διάφορα εποχιακά προϊόντα, που εισήγαγε από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιούργησε τραγικό πρόβλημα στους παραγωγούς της Ελλάδας. εμπάργκο

Σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1 ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρις Κουκουλόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα δήλωσε ότι
«Δεν θα την πληρώσουν οι παραγωγοί» 
Επίσης κατέταξε το πρόβλημα σε κατ΄ εξοχήν πολιτικό και τόνισε ότι το αρμόδιο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ήδη επεξεργαστεί διάφορα σενάρια και μία σειρά μέτρων, για να αντιμετωπίσει το τρέχον θέμα, με βασικό γνώμονα και μέλημα να μην την πληρώσουν τελικά οι Έλληνες παραγωγοί.
Οι εξελίξεις που θα υπάρξουν, καθώς δεν είναι ακόμα γνωστή η τελική λίστα των προϊόντων και σε τι ποσοστό ανά χώρα, που δεν θα εισάγει η Ρωσία, θα καθορίσουν τη λήψη των μέτρων του αρμόδιου υπουργείου.
Ο κ. Κουκουλόπουλος επισήμανε ότι:
  • «είναι σαφές πως το πρόβλημα για τους Έλληνες παραγωγούς και, ειδικά, αυτούς που παράγουν ροδάκινα, είναι μεγάλο, καθώς η παραγωγή αυτών των προϊόντων είναι στην κορύφωση της. Γι΄ αυτό, μέσω του υπουργείου Εξωτερικών, πιέζουμε, όσο περισσότερο μπορούμε τους Ρώσους, έτσι ώστε να εξαιρεθούν από το εμπάργκο τα ελληνικά ροδάκινα»
και τόνισε ότι για την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι σημαντικό μόνο το θέμα του ροδάκινου, αλλά και άλλων εποχιακών προϊόντων που θα ακολουθήσουν σε λίγο καιρό (π.χ. ακτινίδια), και φυσικά και το θέμα της γούνας που από άποψη τζίρου καλύπτει μεγάλο ποσοστό των εξαγωγών μας προς τη Ρωσία.
Σε σχετική ερώτηση που αφορούσε το αν τυχόν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων (ροδάκινων) θα μπορούσαν να διατεθούν δωρεάν στην ελληνική αγορά και σε ειδικές ομάδες πολιτών, ο κ. Κουκουλόπουλος κατέστησε σαφές ότι κατ΄ αρχήν θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις που θα υπάρξουν τις επόμενες ημέρες και από τις ποσότητες που θα περισσέψουν, αν περισσέψουν τελικά.
Έπειτα πρόσθεσε πως – ότι γίνει – θα γίνει σε συνεννόηση και συνεργασία με τους παραγωγούς και αν υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες προϊόντων φυσικά και θα πάνε σε ειδικές και ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: