Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Θαύματος της Σωτηρίας της Κέρκυρας από τους Τούρκους [εικόνες]

 
21:25
12/08/2014
 
Με ιδιαίτερη λαμπρότητα ξεκίνησαν το απόγευμα της Κυριακής 10 Αυγούστου 2014 στην Κέρκυρα οι εκδηλώσεις για την επέτειο του θαύματος Αγίου Σπυρίδωνος, με το οποίο διάσωσε το νησί από την επιδρομή των Αγαρηνών το 1716.
 
Κατά τον Μέγα Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεος, ο οποίος στο κήρυγμά του επεσήμανε ότι το θαύμα στην περίπτωση του Αγίου Σπυρίδωνος δεν περιορίζεται μόνο στην θαυματουργική διάσωση της νήσου από τους Τούρκους, αλλά έγκειται κυρίως στην ίδια την παρουσία του Αγίου Σπυρίδωνος στη ζωή της Εκκλησίας.
 
Αυτό είναι το εκκλησιαστικό γεγονός το οποίο δίνει νόημα στη ζωή μας και ο Άγιος μας δείχνει τον δρόμο με τον οποίο καλείται να πορεύεται εκκλησιαστικά η ύπαρξή μας: αγαπώντας τον άνθρωπο και δοξολογώντας το Θεό. Το εκκλησιαστικό γεγονός αυξάνει την πίστη μας και ταυτόχρονα διατρανώνει την παρουσία του Θεού στον κόσμο. Το εκκλησιαστικό γεγονός μας δείχνει ότι σκοπός της ζωής μας είναι η ένωση με το Θεό και αυτή πηγάζει από την καταφατική μας απάντηση στο ερώτημα: «μπορούμε να αγαπούμε το Θεό πάνω απ’ όλα στη ζωή μας;».
 
Το εκκλησιαστικό γεγονός ενσαρκώνεται στα πρόσωπα των Αγίων της πίστης μας και την ίδια στιγμή προεκτείνεται στα πρόσωπα των επισκόπων που ποιμαίνουν τις τοπικές Εκκλησίες και μας δείχνουν τι σημαίνει να είναι κανείς « εις τύπον και τόπον Χριστού» , να υπάρχει δηλαδή για να δοξάζει το Θεό με τα έργα της αγάπης, να τον λατρεύει με την τέλεση της Ευχαριστίας και να διακηρύττει την δύναμη της πίστης με τον λόγο. Η βίωση του εκκλησιαστικού γεγονότος είναι τελικά το ζητούμενο της ζωής μας, κατέληξε ο Μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος, εκφράζοντας τις ευχαριστίες όλων των Αρχιερέων προς το πρόσωπο του Μητροπολίτου Κερκύρας κ. Νεκταρίου, γα την πρόσκληση να συμπανηγυρίσουν το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος. 
 
Στον Εσπερινό συμπροσευχήθηκαν ακόμη, προσκεκλημένοι του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου, οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνάτιος, Ναζαρέτ κ. Κυριακός, Παμπρούσκ Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ, Ελασσώνος κ. Χαρίτων, ενώ στις αυριανές εκδηλώσεις θα συμμετάσχει και ο Μητροπολίτης Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεώργιος. 
 
Σε ανάμνηση του θαύματος διάσωσης της Κέρκυρας από την πολιορκία των Τούρκων στις 11 Αυγούστου του 1716 τελέστηκε μεγάλη λιτανεία του σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος το πρωί της Δευτέρας 11 Αυγούστου 2014, με την συμμετοχή των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου, Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Κίτρους και Κατερίνης κ. Γεωργίου, Ελασσώνος κ. Χαρίτωνος, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου, του Επισκόπου Παμπρούσκ της Λευκορωσίας κ. Σεραφείμ και του Βικαρίου Οδησσού Επισκόπου κ. Παντελεήμονος, οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου. Στην λιτανεία συμμετείχαν και οι αρχές του τόπου, με επικεφαλής την Υφυπουργό Πολιτισμού κ. Άντζελα Γκερέκου, όπως και πλήθος πιστών.
AG3
 
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: