Τρίτη, 12 Αυγούστου 2014

Τρομακτικό «φυτώριο» τζιχαντιστών τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια

 
Σε ένα εφιαλτικό φυτώριο ισλαμιστών έχουν εξελιχθεί τα Βαλκάνια τα τελευταία χρόνια. Ολοένα και περισσότεροι νέοι, από το Κόσοβο, τα Σκόπια και τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη αποφασίζουν να γίνουν τζιχαντιστές, «ιεροί πολεμιστές» του Αλλάχ, μεταβαίνοντας στο Ιράκ και την Συρία για να πολεμήσουν στις τάξεις των ισλαμιστικών στρατών της Μέσης Ανατολής.
 
Μάλιστα, το φαινόμενο έχει λάβει τόσο μεγάλες διαστάσεις, που στο Κόσοβο πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος ο οποίος ποινικοποιεί την συμμετοχή σε ξένες στρατιωτικές ή παραστρατιωτικές οργανώσεις, ενώ ανάλογα μέτρα έλαβε και η κυβέρνηση της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, με αλλαγές στον ποινικό κώδικα.
 
Ακόμη και αυτές οι παρεμβάσεις όμως δεν φαίνονται αρκετές για να ανακόψουν το κύμα των εθελοντών που μεταβαίνουν στο Ιράκ, τη Συρία, ή αλλού, καθώς παρότι πέρασαν πέντε μήνες δεν παρατηρείται μείωση αυτής της τάσης. 
 
Στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, από όπου προέρχονται οι περισσότεροι Βαλκάνιοι τζιχαντιστές, η κοινή γνώμη ανησυχεί μήπως εξαπλωθεί η θρησκευτική βία και στο εσωτερικό της χώρας.
 
«Ο κίνδυνος αυτός δεν θα πρέπει να υποτιμάται, το κακό που διαπράττουν αυτοί οι άνθρωποι στο εξωτερικό θα το συνεχίσουν και όταν θα επιστρέψουν στη χώρα», προειδοποιεί ο Μεχμέτ Μπράνταριτς, βουλευτής και μέλος της επιτροπής για την Άμυνα και την Ασφάλεια του βοσνιακού Κοινοβουλίου.
 
Την ίδια άποψη έχει και ο Βόσνιος αναλυτής, ειδικός για θέματα τρομοκρατίας, Τζέβαντ Γκαλιάσεβιτς. «Οι εκτιμήσεις λένε ότι περίπου 300 τζιχαντιστές από τη Βοσνία συμμετέχουν στους πολέμους, με θρησκευτικά κίνητρα.
 
Οι περισσότεροι στη Συρία και λιγότεροι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν. Αυτοί, όταν θα επιστρέψουν, θα μεταφέρουν στη Βοσνία και τον πόλεμο της Συρίας», εκτιμά ο Γκαλιάσεβιτς, σε δήλωσή του στην εφημερίδα «Νεζαβίσνε Νόβινε», που εκδίδεται στην Μπάνια Λούκα.
 
Στην ίδια εφημερίδα φιλοξενείται και δήλωση του δημοσιογράφου, συγγραφέα του βιβλίου «Οι Μουτζαχεντίν στη Βοσνία την περίοδο 1992-1999» Εσάντ Χετσίμοβιτς, ο οποίος επισημαίνει ότι οι αρχές θα πρέπει, πρωτίστως, να στραφούν εναντίον εκείνων που «κάνουν πλύση εγκεφάλου στους νεαρούς μουσουλμάνους και τους σπρώχνουν στον θάνατο, πολεμώντας σε ξένους πολέμους». 
 
Ο Εσάντ Χετσίμοβις θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν στο άμεσο μέλλον επιθέσεις αυτοκτονίας και στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και εκτιμά ότι στο στόχαστρο τέτοιων ενεργειών θα βρεθούν ξένες πρεσβείες, πολίτες άλλων εθνών που ζουν στη Βοσνία αλλά και μουσουλμάνοι που απορρίπτουν τον ισλαμικό φανατισμό.
 
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: