Τετάρτη 13 Αυγούστου 2014

Έρχεται ρύθμιση για τις «παγωμένες» επιστροφές φόρου

 

  • (0)
Λύση εντός των ημερών με την οποία θα πάψουν οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρων με βεβαιωμένες αλλά μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων αναζητά το υπουργείο Οικονομικών μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από το πάγωμα των επιστροφών φόρου εξαιτίας λανθασμένων σε πολλές περιπτώσεις εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ, η προθεσμία για την πληρωμή των οποίων λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Το πρακτικό αποτέλεσμα μιας πάγιας πρακτικής που ακολουθείται από τη Φορολογική Διοίκηση, σύμφωνα με την οποία το Δημόσιο δεν σου επιστρέφει φόρους αν την ίδια ώρα του οφείλεις, όταν προβάλλεται στον ΕΝΦΙΑ μοιάζει παράλογο. Σου χρωστάνε επιστροφή φόρου αλλά δεν στην δίνουν διότι στο μεταξύ η ΓΓΔΕ έραψε ένα βαρύ κοστούμι φόρων μέσω εκκαθαριστικών που βρίθουν λαθών.

Έστω και με καθυστέρηση, από την ΓΓΔΕ ανακοινώθηκε ότι «σε ό,τι αφορά στον συμψηφισμό χρηματικών απαιτήσεων κατά του Δημοσίου με βεβαιωμένες μη ληξιπρόθεσμες οφειλές Ενιαίου Φόρου Ακινήτων (Ε.Ν.Φ.Ι.Α.) θα υπάρξει σύντομα, τις επόμενες ημέρες, απόφαση του υπουργείου Οικονομικών που θα ρυθμίζει το ζήτημα».

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν πως οι αποφάσεις σε αυτή την κατεύθυνση κρίνονται επιβεβλημένες δεδομένων των καθυστερήσεων και των λαθών στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ για τις οποίες -προφανώς- δεν φέρουν ευθύνη οι φορολογούμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία (υπάρχουν και κάποιοι φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει ελλιπώς ή λανθασμένα το Ε9).

Όσον αφορά στο θέμα της ηλεκτρονικής φορολογικής ενημερότητας δίμηνης ισχύος, η ΓΓΔΕ επί της ουσίας επιβεβαιώνει πως δεν εκδίδεται στην περίπτωση όπου υπάρχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ. Προαναγγέλλει όμως ηλεκτρονική εφαρμογή από τον Σεπτέμβριο.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η ύπαρξη βεβαιωμένων μη ληξιπρόθεσμων οφειλών στη Φορολογική Διοίκηση (π.χ. ΕΝΦΙΑ, φόρος εισοδήματος) δεν εμποδίζει τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας.

Αποδεικτικό ενημερότητας μπορεί να χορηγηθεί μέσω διαδικτύου με διάρκεια ισχύος δύο μηνών σε περιπτώσεις μη ύπαρξης βεβαιωμένων οφειλών.

Στις υπόλοιπες περιπτώσεις, το πιστοποιητικό εκδίδεται με διάρκεια ισχύος ενός μήνα και χορηγείται από οποιαδήποτε Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία ή Ελεγκτικό Κέντρο.

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν και μέσω των Γραφείων Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (Γ.Ε.Φ.) του υπουργείου Οικονομικών.

Από τον Σεπτέμβριο θα χορηγείται και ηλεκτρονικά, αποδεικτικό ενημερότητας για τις περισσότερες περιπτώσεις με διάρκεια ισχύος ενός μήνα».

Δυσάρεστη έκπληξη

Περισσότεροι από 6 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων (για την ακρίβεια 6.187.902 φορολογούμενοι για τους οποίους εκδόθηκαν εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικού φόρου κατά περίπτωση) εάν θελήσουν να εκδώσουν ηλεκτρονικά αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας διαπίστωσαν ότι πέφτουν σε ηλεκτρονικό τείχος.

Στη σελίδα του taxisnet ανακάλυψαν ότι δεν μπορούν να προβούν σε έκδοση φορολογικής ενημερότητας και η απάντηση που δίνεται από αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες είναι πως το σύστημα δεν μπορεί να το πράξει επειδή υπάρχουν βεβαιωμένες -όχι ληξιπρόθεσμες- οφειλές φόρου.

Παράλληλα, όσοι φορολογούμενοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ και παράλληλα δικαιούνται επιστροφή φόρου (εισοδήματος για παράδειγμα) θα διαπιστώσουν ότι θα περιμένουν αρκετά μέχρι να λάβουν τα... επιστρεφόμενα.

Όπως παγίως ισχύει, καμία επιστροφή φόρου δεν πραγματοποιείται από τη στιγμή που υπάρχει βεβαιωμένη οφειλή.

Η επιστροφή φόρου επί της ουσίας παγώνει και γίνεται αυτόματος συμψηφισμός με τη βεβαιωμένη -έστω και μη ληξιπρόθεσμη- οφειλή.

Πρώτα η εφορία θα εισπράξει μέσω συμψηφισμού όσα χρωστά ο φορολογούμενος και μετά θα αποδεσμεύσει την επιστροφή φόρου, κατά το ποσό που απομένει...


Πηγή: www.euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: