Κυριακή, 10 Αυγούστου 2014

Πυρετός διαβουλεύσεων για συμφωνία μεταξύ Μόσχας-Κιέβου

 

Ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα βρίσκεται σε συνομιλίες με το Κίεβο, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τα Ηνωμένα Έθνη για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην ανατολική Ουκρανία.
 
"Θεωρούμε ότι είναι προτεραιότητα τώρα να καταλήξουμε σε συμφωνία με την ουκρανική πλευρά, τη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και τις διεθνείς ανθρωπιστικές υπηρεσίες του ΟΗΕ για την αναγκαιότητα αποστολής επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας στις (ανατολικές ουκρανικές επαρχίες) του Λουχάνσκ και του Ντονέτσκ", είπε ο Λαβρόφ στους δημοσιογράφους.
 
Νωρίτερα σήμερα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Λαβρόφ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι κι ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας ενημέρωσε τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών ότι "η Ρωσία δεν θα πρέπει να επέμβει στην Ουκρανία με το πρόσχημα της 'ανθρωπιστικής βοήθειας' ". Ο Κέρι κατέστησε σαφές ότι ο καλύτερος τρόπος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα είναι μέσω των διεθνών οργανισμών.
 
Από την πλευρά του ο Λαβρόφ κάλεσε τον Κέρι να στηρίξει την ρωσική πρωτοβουλία για την διεθνή αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.
 
Στο πεδίο των μαχών, πάντως, εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού απέρριψε την πρόταση για εκεχειρία των φιλορώσων αυτονομιστών στο Ντονέτσκ λέγοντας ότι αυτό θα μπορέσει να συμβεί μόνο αν οι αντάρτες παραδώσουν τα όπλα τους κι "υψώσουν λευκή σημαία".
 
Πηγή ΑΠΕ
- See more at: http://www.sigmalive.com/news/international/151538#sthash.9DMR4Eg7.rEL2G63a.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια: