Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου 2014

ΔΝΤ: Τα λεφτά cash αλλιώς δεν πάμε πουθενά!

ΔΝΤ: Τα λεφτά cash αλλιώς δεν πάμε πουθενά!
Γιατί η τρόικα και το ΔΝΤ δεν θα φύγουν ποτέ – Πού θα βρίσκει η χώρα μας 9 με 10 δισ. ευρώ το χρόνο για να αποπληρώνει τους τόκους; - Πάνε φουλ για τρίτο δάνειο
Μια από τις μεγαλύτερες «φούσκες» των τελευταίων ημερών είναι οι δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού ότι δήθεν «θα διώξουμε το ΔΝΤ και δεν έχουμε ανάγκη νέα δάνεια και νέα μνημόνια».
Δυστυχώς οι αριθμοί διαψεύδουν την κυβέρνηση, εκτός βεβαίως από την κατηγορηματική διάψευση του ίδιου του ταμείου ότι η χώρα μας δεν έχει κάνει κανένα αίτημα για να φύγει νωρίτερα το ΔΝΤ.
Άλλωστε όπως εκτιμούν οικονομικοί παράγοντες, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό σκηνικό και οι διαπραγματεύσεις, πιο εύκολο είναι να… φύγει η κυβέρνηση παρά η τρόικα και τα μνημόνια.
Για να βγει η Ελλάδα από τον μηχανισμό στήριξης η τρόικα θέτει ως προϋπόθεση να υπάρχει ένα μαξιλάρι 60-65 δισ. ευρώ ως το 2020 προκειμένου να εξασφαλιστεί η αποπληρωμή του χρέους. Επίσης, μην ξεχνάμε ότι παράλληλα η χώρα μας αναζητεί 34ΔΙΣ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2015 στις αγορές με τσουχτερά επιτόκια.
Το ταμείο πάντως λέει ευθέως πως «αν θέλετε να μας διώξετε, φτιάξτε έναν ειδικό κουμπαρά αποπληρωμής του χρέους και μετά εμείς φεύγουμε». Με απλά λόγια αν δεν διασφαλίσουν ότι θα παίρνουν τα λεφτά τους on time και cash δεν πάνε πουθενά!!!

Όλα αυτά βέβαια είναι αποτελέσματα των προηγούμενων μνημονιακών δεσμεύσεων που ψήφιζε η κυβέρνηση ευρισκόμενη στο καναβάτσο. Τώρα που οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος σήκωσαν μπαϊράκι είναι μάλλον αργά. Και τούτο διότι αν φύγει το ΔΝΤ και δεν στηριχθούμε από κάποιο μηχανισμό θα πρέπει η χώρα, σε ετήσια βάση να βρίσκει 9 με 10 δισεκατομμύρια ευρώ για να καλύπτει τις δανειακές ανάγκες. Το ποσό αυτό είναι δυσθεώρητο για μια χώρα που δεν μπορεί να βγάλει ούτε καν ένα αξιόλογο πλεόνασμα.
Για να περισσεύουν 9 με 10 δισ. το χρόνο πρέπει η χώρα να τρέχει με ρυθμούς ανάπτυξης πάνω από 4% και να υπάρξει οργασμός επενδύσεων και θέσεων εργασίας, σενάριο που προς το παρόν ξεπερνά τα όρια της επιστημονικής φαντασίας
Σύμφωνα με το μνημόνιο του 2010 η αποταμίευση θα διαρκέσει μέχρι το 2020 και το «μαξιλάρι» των εσόδων που θα πρέπει να δημιουργήσει η Ελλάδα στη διάρκεια της εξαετίας θα είναι τουλάχιστον 60-65 δισ. ευρώ. Έτσι θα διασφαλιστεί η συνέχεια της ιδιωτικής χρηματοδότησης με αποδεκτούς όρους, και η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί να ξαναπεράσει τον «εφιάλτη» των spreads που έζησε πριν καταφύγει στο πρόγραμμα στήριξης.
Όλα για το τρίτο δάνειο
Όλες οι πιέσεις που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση γίνονται για την σύναψη και τρίτου δανείου. Για αυτό το λόγο έχουν αρχίσει να παίζουν το παιχνίδι των κινδύνων που συνεπάγονται για την Αθήνα εφόσον κλοτσήσει τα δανεικά κεφάλαια των 15,6 δισ. ευρώ που της απομένουν για να πάρει από το πρόγραμμα. Οι δανειστές θα ισχυριστούν ότι αν η Ελλάδα διακόψει το μνημόνιο θα πρέπει πάση θυσία να βρει, εκτός από τα 15,6 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης, και άλλα 9 δισ. ευρώ που θα πληρώσει μόνο μέσα στο 2015 και στο ΔΝΤ για την αποπληρωμή παλιών μνημονιακών χρεών και τόκων.
Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έως το τέλος του επόμενου χρόνου φτάνουν τουλάχιστον στα 25 δισ. ευρώ ή στα 34 δισ. ευρώ μαζί με το «μαξιλάρι» του «κουμπαρά», χωρίς να υπολογίζονται τυχόν άλλες ανάγκες, όπως για παράδειγμα ομόλογα που λήγουν εκείνη την περίοδο. Μέρος από αυτά τα κεφάλαια θα αναγκαστεί η κυβέρνηση να τα βρει από τις αγορές, πληρώνοντας… αλμυρά επιτόκια στους «λύκους» των κεφαλαιαγορών, που με τη σειρά τους θα εντείνουν το κλίμα ασφυξίας στον προϋπολογισμό, ο οποίος πιέζεται από την κάλυψη των εσωτερικών του αναγκών.
Με τη ρευστότητα να απειλεί τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, που κινούνται στην περιοχή των 4 δισ. ευρώ, ο ελληνικός Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχει σχεδιάσει τα επόμενα βήματα εξόδου της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση 7ετούς ομολόγου και 18μηνων εντόκων γραμματίων. Ειδικά τα εν λόγω 18μηνα έντοκα γραμμάτια θα επιτρέψουν στο Δημόσιο να αντλήσει κεφάλαια με επιτόκιο χαμηλότερο του 3,8% που μας δανείζει σήμερα το ΔΝΤ, οδηγώντας σε νέα μείωση των επιτοκίων των 3μηνων (έχoυν σήμερα επιτόκιο 1,70%) και 6μηνων γραμματίων (έχουν σήμερα επιτόκιο 2%) και κατ’ επέκταση θα δημιουργήσει όφελος τόσο στο σκέλος της χρηματοδότησης όσο και στο σκέλος των δαπανών για τόκους.
Παράλληλα, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους μετά το πράσινο φως της τρόικας σκοπεύει να «ρουφήξει» όλα τα αποθεματικά των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, σκοπεύει να δανειστεί ενδοκυβερνητικά ποσό τουλάχιστον 5-6 δισ. ευρώ από τις καταθέσεις των φορέων προκειμένου να καλύψει χρηματοδοτικά κενά.
Πάντως, οι κινήσεις του οικονομικού επιτελείου δεν ακυρώνουν σε καμία περίπτωση τη σημασία της επικείμενης αξιολόγησης της Ελλάδας από την τρόικα, στην οποία μάλιστα θα επιχειρηθεί να διευθετηθούν όλα τα ακανθώδη ζητήματα. Η τρόικα θα επικεντρώσει στον υπό κατάρτιση προϋπολογισμό του 2015 και ειδικά στο δημοσιονομικό κενό του 2015, το οποίο τοποθετεί στα 2 δισ. ευρώ έναντι 700 εκατ. ευρώ που υποστηρίζει η κυβέρνηση, αλλά και στο ασφαλιστικό, στα εργασιακά, στο νέο μισθολόγιο και τις απολύσεις στο Δημόσιο, στις ρυθμίσεις για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια και στα σχέδια αναδιάρθρωσης των τραπεζών.
Πηγή: Με πληροφορίες από την Εφημερίδα των Συντακτών
Διαβάστε επίσης:


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/499663/dnt-ta-lefta-cash-allios-den-pame-poythena#ixzz3Ed501Vlu

Δεν υπάρχουν σχόλια: