Κυριακή 11 Δεκεμβρίου 2011

Πρόσω ολοταχώς... Χριστούγεννα!


Πρόσω ολοταχώς... Χριστούγεννα!


Κι όμως, κοντεύουν Χριστούγεννα! Κόντρα στη μιζέρια των καιρών, οι γιορτές πλησιάζουν και, ευτυχώς, διοργανώνονται εκδηλώσεις... υποδοχής τους. Παρά την οικονομική στενότητα οι δήμοι εξακολουθούν να στολίζουν δέντρα, να ανάβουν πολύχρωμα, χαρούμενα φώτα και να διοργανώνουν εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους.
Στόχος τους είναι να μας βοηθήσουν να ξεχάσουμε τα προβλήματα, έστω για λίγο, και να νιώσουμε και πάλι παιδιά μέσα σε μια παραμυθένια ατμόσφαιρα.

Στο δήμο Θεσσαλονίκης, τα Χριστούγεννα θα... είναι εδώ από αύριο, Κυριακή, οπότε στις 6 το απόγευμα θα φωταγωγηθεί το δέντρο. Δεν πρόκειται για το γνωστό δέντρο, που μαζί με το καράβι και τη φάτνη αποτελούσε επί χρόνια το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της πλατείας Αριστοτέλους, καθώς φέτος θα είναι... πλωτό! Θα αποτελείται από φωτεινά αστέρια που θα βρίσκονται μέσα στο Θερμαϊκό, στο ύψος της πλατείας Αριστοτέλους.

Με τη φωταγώγηση του πλωτού δέντρου θα ολοκληρωθεί η μετατροπή της Αριστοτέλους σε «Χριστουγεννιάτικη Πλατεία», που στόχο έχει να γίνει θεσμός που θα ενδυναμώνει την αγορά της Θεσσαλονίκης και θα προσελκύει επισκέπτες όχι μόνο από τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και από τις γειτονικές βαλκανικές χώρες. Ηδη στην Αριστοτέλους έχουν τοποθετηθεί παγοδρόμιο, περίπτερα - σπίτια δημιουργικής απασχόλησης, συστοιχία χριστουγεννιάτικων δένδρων, φωτεινός διάκοσμος, σπιτάκια που διατέθηκαν σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, τρενάκι, καρουζέλ.

Αύριο το πρωί, εξάλλου, μικροί δημότες από όλους τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς του κεντρικού δήμου θα πάρουν μέρος στο στόλισμα και στη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δένδρου που θα στηθεί στο φουαγέ του δημαρχείου Θεσσαλονίκης. Τα στολίδια θα κατασκευάσουν τα ίδια τα παιδιά και θα αφορούν μηνύματα για τα δικαιώματα του παιδιού. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 11.30 το πρωί.

Επίσης, σε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης προχωρά η αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με επαγγελματίες και φορείς της πόλης, προσβλέποντας στην, έστω και προσωρινή, ανακούφιση των συμπολιτών που έχουν ανάγκη από στήριξη στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει τη χώρα. Συγκεκριμένα, έχουν συγκεντρωθεί είδη ρουχισμού, τα οποία θα διανεμηθούν σε άπορους πολίτες. Επίσης, θα συγκεντρωθούν είδη πρώτης ανάγκης, τα οποία επίσης θα διανεμηθούν σε απόρους.

Παράλληλα, σε συνεργασία με το ΑΠΘ, θα διοργανωθεί γεύμα Χριστουγέννων για περίπου χίλιους άπορους πολίτες στη Φοιτητική Λέσχη. Το γεύμα θα πραγματοποιηθεί την παραμονή των Χριστουγέννων.

Εξάλλου, τα Χριστούγεννα ήρθαν και στη ΔΕΘ, όπου στήθηκε και άνοιξε τις πύλες του το χριστουγεννιάτικο πάρκο, που θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι τις 8 Ιανουαρίου. Το πρόγραμμα του χριστουγεννιάτικου πάρκου περιλαμβάνει 60 μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, 20 δημιουργικά εργαστήρια - διαδραστικά παιχνίδια και 15 θεατρικές παραστάσεις - θεάματα. Το εισιτήριο εισόδου είναι 3 ευρώ για τους ενήλικες, 2 ευρώ για τα παιδιά έως 12 ετών, ενώ 2,5 ευρώ κοστίζει το ομαδικό εισιτήριο. Το ωράριο λειτουργίας του είναι από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ τα Σαββατοκύριακα. Ωστόσο από τις 23 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 8 Ιανουαρίου το ωράριο λειτουργίας θα είναι συνεχές, δηλαδή όλες τις ημέρες από τις 10 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ.


Στην Καλαμαριά

Παγοδρόμιο, καρουζέλ, τρενάκι και τα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια δεσπόζουν στη φετινή Χριστουγεννιάτικη Πλατεία του δήμου Καλαμαριάς η οποία έχει ήδη ανοίξει τις πύλες της. Μέχρι την Πρωτοχρονιά, η πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού (πρώην πλατεία Δημαρχείου) μεταμορφώνεται σ' ένα μαγευτικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό στο οποίο, εκτός από τα παιχνίδια, εορταστικό άρωμα δίνουν τα σπιτάκια του Αϊ-Βασίλη, των ξωτικών και το ζαχαρόσπιτο.

Καθ' όλη τη διάρκεια των γιορτών στη Χριστουγεννιάτικη Πλατεία θα φιλοξενηθούν πλήθος ξεχωριστών πολιτιστικών εκδηλώσεων και δράσεων, συναυλίες, παραστάσεις, ξυλοπόδαροι και ξωτικά, μουσικές και παιχνίδια, δημιουργικά εργαστήρια, κάλαντα και παραδοσιακά τραγούδια.

Καλλιτέχνες της πόλης, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και οργανώσεις της Καλαμαριάς καθώς και τα καλλιτεχνικά τμήματα του δήμου συμμετέχουν ενεργά με δραστηριότητες συνυφασμένες με τις γιορτινές ημέρες.

Στα τρία χριστουγεννιάτικα σπιτάκια κάθε μέρα θα υπάρχει και μία διαφορετική δράση. Στο σπίτι του Αϊ-Βασίλη θα ετοιμάζονται γράμματα, δώρα, ευχές και κάρτες και τα παιδιά θα μιλούν με τον αγαπημένο τους Αγιο, στο σπίτι των ξωτικών θα φτιάχνουν γιορτινές κατασκευές και στο ζαχαρόσπιτο θα γίνουν ζαχαροπλάστες και θα μαθαίνουν συνταγές για παραδοσιακά γλυκίσματα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο!

Τα σπιτάκια θα λειτουργούν καθημερινά από τις 5 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ, ενώ τις αργίες και τα Σαββατοκύριακα, εκτός από τα απογεύματα, θα είναι ανοιχτά και το πρωί, από τις 11 μέχρι τις 2 μετά το μεσημέρι. Την παραμονή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς θα είναι ανοιχτά μόνο το πρωί. Η είσοδος είναι ελεύθερη.


Δυτικά

Εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους διοργανώνει και τη φετινή εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων ο δήμος Νεάπολης - Συκεών, που έχει προετοιμάσει ποικίλο ψυχαγωγικό πρόγραμμα σε κάθε δημοτική ενότητα, καθώς και δράσεις φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Στόχος είναι να «φωτιστούν» οι καρδιές των δημοτών. Η έναρξη έγινε με τη φωταγώγηση των χριστουγεννιάτικων δέντρων στο κέντρο των Συκεών και της Νεάπολης.

Χριστουγεννιάτικο δώρο «υγείας» στα τσιγγανόπουλα του Δενδροποτάμου θα χαρίσει για 4η χρονιά η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία και Προαγωγής Υγείας Βορείου Ελλάδος, με τη συνεργασία του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου και της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών Θεσσαλονίκης, αύριο, από τις 12 το μεσημέρι. Συγκεκριμένα οι γιατροί θα επισκεφθούν τον Δενδροπόταμο και στον υπόγειο χώρο του Ιερού Ναού του Αγίου Νεκταρίου θα εξετάσουν, θα εμβολιάσουν, θα συμβουλεύσουν 200 τσιγγανόπουλα και θα μοιράσουν ενημερωτικό υλικό, παιχνίδια και δώρα σε μια προσπάθεια προαγωγής της υγείας σ' αυτήν την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα. Η δωρεά των εμβολίων για ηπατίτιδα, μηνιγγίτιδα, ιλαρά και ανεμοβλογιά, θα γίνει φέτος από το δ.σ. της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ανδρών.


Εκδηλώσεις

Σειρά χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων έχουν προγραμματίσει και οι δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης, οι οποίες περιλαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, φωταγώγηση δέντρου, γιορτές, συναυλίες. Σήμερα, ο δήμος Αμπελοκήπων Μενεμένης διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για τα παιδιά. Η εκδήλωση, που θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην κεντρική πλατεία Αμπελοκήπων, διοργανώνεται από το δήμο και το 3ο Σύστημα Προσκόπων Αμπελοκήπων.

Σε εορταστικό κλίμα μπήκε για τα καλά και ο δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη. Η πόλη φόρεσε τα γιορτινά της, με τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τα λαμπιόνια, για να δώσει μια νότα αισιοδοξίας για το καινούργιο έτος που έρχεται. Τα δέντρα άναψαν σε Πυλαία, Φίλυρο και Ασβεστοχώρι και σήμερα στις 7 το απόγευμα φωταγωγείται και το δέντρο στο Πανόραμα.

Ο δήμος Θέρμης, για άλλη μια φορά, ετοίμασε γιορτές έτσι όπως τις ονειρεύονται τα παιδιά, μαγικές, παραμυθένιες, μέσα σε μια Θέρμη γιορτινή, λαμπερή, που καλεί όλους, μικρούς και μεγάλους, να μπουν στο παιχνίδι, να διασκεδάσουν και να γιορτάσουν σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα του νέου δήμου. Τις γιορτινές μέρες στους δρόμους και την αγορά της Θέρμης των Βασιλικών και της Μίκρας με το χριστουγεννιάτικο σκηνικό τα παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να φτιάξουν μπαλονοκατασκευές και να μεταμορφωθούν σε ξωτικά και νεράιδες μέσω της τέχνης του face-painting.Οι φιλαρμονικές του δήμου θα παίζουν χριστουγεννιάτικες μελωδίες στους δρόμους και τις πλατείες, ενώ τα τμήματα των πολιτιστικών θα παρουσιάζουν διάφορα δρώμενα.


Στη θάλασσα

Τα «Χριστούγεννα στη Θάλασσα» ξεκίνησαν στην Ασπροβάλτα του δήμου Βόλβης. Στον πεζόδρομο της Ασπροβάλτας, δίπλα στη θάλασσα, δημιουργήθηκε μία μοναδική χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, όπου θα γίνονται διάφορες εκδηλώσεις για μικρούς και μεγάλους. Ενδεικτικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει παιδικό πολυθέαμα, λαϊκή βραδιά, χορευτικές επιδείξεις μπαλέτου και μοντέρνων χορογραφιών, χριστουγεννιάτικες μελωδίες από τις χορωδίες του δήμου, παζάρι με χειροτεχνίες, συναυλίες και φυσικά το σπίτι του Αϊ-Βασίλη.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο και Κυριακή έως τις 30 Δεκεμβρίου από τις 5 το απόγευμα και θα κορυφωθούν την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου όταν τα παιδιά θα ανάψουν τις «Λατέρνες των Ευχών».

Εξάλλου, στη λουτρόπολη του Λαγκαδά στήθηκε ένα χριστουγεννιάτικο χωριό, η «Αγγέλων Πόλις», που θα λειτουργεί μέχρι τις 6 Ιανουαρίου, με ελεύθερη είσοδο. Τις εκδηλώσεις θα πλαισιώνουν ξυλοπόδαροι και κλόουν διασκεδάζοντας μικρούς και μεγάλους με δώρα, παιχνίδια και πολλές εκπλήξεις.


agelioforos.gr


Πηγή: himaira.blogspot.com Himaira: Πρόσω ολοταχώς... Χριστούγεννα!
http://himaira.blogspot.com/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια: