Πέμπτη 22 Μαρτίου 2012

Τα λιπαρά γεύματα προκαλούν φλεγμονή στους διαβητικούς


Τα λιπαρά γεύματα προκαλούν φλεγμονή στους διαβητικούς
22/3/2012 6:00:00 πμ
       (0) (0)

Γεύματα υψηλά σε λιπαρά μπορούν ενδεχομένως να ενισχύσουν τη φλεγμονή σε ανθρώπους με διαβήτη 2, αναφέρει νέα έρευνα. Η φλεγμονή σχετίζεται με πολλές επιπλοκές που συνδέονται με τον διαβήτη, όπως καρδιοπάθεια.

Η έρευνα περιέλαβε 54 ανθρώπους-15 παχύσαρκους, 12 με προδιαβήτη, 18 με διαβήτη 2 και 9 υγιείς και όχι παχύσαρκους που κατανάλωναν γεύμα με υψηλά λιπαρά μετά από ολονύχτια νηστεία.

Οι ερευνητές συνέκριναν επίπεδα ενδοτοξινών στο αίμα των συμμετεχόντων πριν και μετά την κατανάλωση γεύματος. Οι ενδοτοξίνες σχετίζονται με τη φλεγμονή και τις καρδιοπάθειες.

Όλοι οι συμμετέχοντες είχαν αυξημένα επίπεδα ενδοτοξινών μετά την κατανάλωση λιπαρού γεύματος αλλά τα επίπεδα σε όσους εμφάνιζαν διαβήτη 2 ήταν σημαντικά υψηλότερα σε σχέση με τους υγιείς μη παχύσαρκους ανθρώπους, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Ενδοκρινολόγων στη Βρετανία.

Αν και η έρευνα δεν δείχνει αιτιατή σχέση, τα ευρήματα θα μπορούσαν να εξηγήσουν έναν τρόπο που η παχυσαρκία και ο διαβήτης 2 μπορεί να οδηγήσουν σε φλεγμονώδη βλάβη στα αγγεία και άλλους ιστούς και να βοηθήσουν τους επιστήμονες να αναπτύξουν νέους τρόπους πρόληψης της βλάβης.

Η ερευνήτρια Alison Harte, του University of Warwick, ανακοίνωσε ότι διατροφή με υψηλά λιπαρά και χαμηλούς υδατάνθρακες συχνά προωθείται σε ασθενείς με διαβήτη 2, καθώς έχει υποδειχτεί για να βοηθά στην απώλεια βάρους και τον έλεγχο του σακχάρου, αλλά αν επιβεβαιωθούν σε μεγαλύτερες έρευνες, τα στοιχεία δείχνουν ότι το να είναι κάποιος υγιής δεν αφορά μόνο την απώλεια βάρους, καθώς οι συγκεκριμένες δίαιτες θα μπορούσαν να αυξήσουν τη φλεγμονή σε ορισμένους ασθενείς και μαζί με αυτό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Η ερευνήτρια πρόσθεσε ότι η επόμενη φάση στην έρευνα είναι να κατανοηθεί η επίδραση μικρών συχνών γευμάτων έναντι μεγάλων σε αραιό διάστημα ,στα επίπεδα ενδοτοξίνης, στον διαβήτη 2. Ενδιαφέρεται επίσης να ανακαλύψει την επίδραση των γευμάτων διαφορετικών περιεχομένων σε λιπαρά και υδατάνθρακες.

Στοιχεία που παρουσιάζονται σε ιατρικά συνέδρια θα πρέπει να θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευτούν σε ιατρικό περιοδικό.


ΠΗΓΗ: iatronet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: