Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Credit Suisse - Κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 40 ετών η παγκόσμια ανάπτυξη

 

25/04/2014 - 07:48
Credit Suisse - Κάτω του μέσου όρου των τελευταίων 40 ετών η παγκόσμια ανάπτυξη
Στο +3,3% η ανάπτυξη το 2014, στο +3,4% το μέσο όρο
Την αισιόδοξη αλλά και την… απαισιόδοξη νότα της παγκόσμιας οικονομίας, παραθέτει η Credit Suisse.
Σύμφωνα με τις οικονομικές εκτιμήσεις της ελβετικής τράπεζας, το παγκόσμιο ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά +3,3% το 2014. Σημειώνεται πως το 2013 η παγκόσμια οικονομία αναπτύχθηκε κατά +2,9%. Αυτό είναι το θετικό στοιχείο…
Το δυσοίωνο στοιχείο έγκειται στον εξής προβληματισμό. Παρά την βελτίωση, τα επίπεδα ανάπτυξης αδυνατούν να υπερβούν το +3,4% , ποσοστό που συνιστά το μέσο όρο των τελευταίων 40 ετών! Δεδομένου το γεγονότος πως βρισκόμαστε σε περίοδο ανάκαμψης, η οικονομία θα έπρεπε να «τρέχει» με υψηλότερους ρυθμούς, υπερτονίζει η Credit Suisse. 
Ωστόσο, δεν πρόκειται για ένα ασυνήθιστο φαινόμενο. Συχνά – πυκνά παρατηρούνται περίοδοι ήπιας ή ασθμαίνουσας ανάπτυξης, έπειτα από μία επίπονη παγκόσμια κρίση. Όπως εξηγεί η τράπεζα, αυτό οφείλεται στη διαδικασία ανασύνθεσης και αναδιαμόρφωσης της κυβερνητικής, επιχειρηματικής, τραπεζικής και καταναλωτικής τακτικής. 
Παρ’ όλα αυτά, υπερθεματίζει η Credit Suisse, ο κίνδυνος αναδύεται εάν η συγκεκριμένη περίοδος ήπιας ανάπτυξης διατηρείται επί μακρόν. Τότε, η ήπια ανάπτυξη συνοδεύεται από φαινόμενα μόνιμης υψηλής ανεργίας.
Μάλιστα, δεδομένης της απουσίας διάθεσης λήψης νέων δημοσιονομικών ή νομισματικών μέτρων, οι ανησυχίες των οικονομολόγων κλιμακώνονται επικίνδυνα.

Λιτότητα και… διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις
Οι αγορές διεθνώς επιζήτησαν την υιοθέτηση πολιτικών λιτότητας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρότερη κρίση. Ανάλογες πολιτικές επιβλήθηκαν σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιρλανδία ως αντάλλαγμα στο πρόγραμμα βοήθειας. Ωστόσο, η λιτότητα δεν περιορίστηκε στις υπό διάσωση χώρες. Εξαιτίας των φόρων και της περικοπής των δαπανών, οι ΗΠΑ μείωσαν το έλλειμμα από το 10% στο 3%  σε μόλις 4 χρόνια! Ανάλογη πρόοδος επιτεύχθηκε και στην Ιαπωνία. Ωστόσο, η επιβαλλόμενη λιτότητα έπληξε την παγκόσμια ανάπτυξη.
Παρόμοια πυρά δέχθηκε η ανάκαμψη, από τις λεγόμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες υπονόμευσαν περαιτέρω τις ελπίδες βραχυπρόθεσμης επιτάχυνσης της ανάπτυξης. 

Στο… επιχειρείν η λύση
Επομένως, συμπεραίνει η Credit Suisse, η απαιτούμενη ώθηση στην παγκόσμια ανάπτυξη θα δοθεί από το επιχειρείν. Η επιχειρηματική δραστηριότητα ενδέχεται να εκπλήξει αναπάντεχα τους αναλυτές, παρέχοντας στην παγκόσμια ανάπτυξη  τα απαιτούμενα εφόδια. 
Ωστόσο, καταλήγει η ελβετική τράπεζα, επικουρικά με το επιχειρείν, τα δημοσιονομικά στοιχεία πρέπει να συνεχίσουν τη διαδικασία ομαλοποίησης και διόρθωσης, προκειμένου να αποδείξουν την ισχύ της συντελεσθείσας ανάκαμψης. 

www.bankingnews.gr
Γεράσιμος Χιόνης

Δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια: