Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Στρος Καν ανακάλυψε την … ανάπτυξη (και ξέχασε τι έκανε με τον ΓΑΠ)



Τρίτη, 20 Δεκεμβρίου 2011

Ο Στρος Καν ανακάλυψε την … ανάπτυξη (και ξέχασε τι έκανε με τον ΓΑΠ)



Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Dominique Strauss-Kahn, στη προσπάθεια του να ξανακερδίσει το χαμένο του κύρος ως παγκόσμια πολιτική προσωπικότητα, άσκησε αυστηρή κριτική στην ΕΕ για τον χειρισμό της κρίσης, και προέβλεψε έως και εφτά χρόνια χαμηλής ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης, εκτός και αν η ΕΕ αλλάξει πολιτική.

«Οι πολιτικές ανεπάρκειες της Ευρώπης ρουφάνε, μέρα με την ημέρα, την όποια εμπιστοσύνη συνεχίζουν να έχουν οι επενδυτές στο ενδεχόμενο εξεύρεσης λύσης από τους πολιτικούς», είπε. Και πρόσθεσε πως το ειδικό ταμείο διάσωσης ύψους €640 δις που ετοιμάζεται από την ΕΕ και το ΔΝΤ, θα παραμείνει σε εκκρεμότητα, αφού απαιτούνται πολιτικές εγκρίσεις και πολλοί μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή.
Ο Strauss-Kahn επέλεξε ένα συνέδριο στο Πεκίνο, που οργανώθηκε από την κινεζική εταιρία NetEase.com για να κάνει την επανεμφάνισή του. Το ποσό της αμοιβής του δεν έγινε γνωστό.
Στην ομιλία του, ο Strauss-Kahn άσκησε κριτική στους πολιτικούς της ΕΕ διότι, όπως είπε, εστίασαν κυρίως στα προβλήματα των χρεών, και όχι στην ανεπαρκή ανάπτυξη. (Βέβαια, στη διάρκεια της δικής του προεδρίας, το ΔΝΤ επέμενε πως οι ευρωπαϊκές χώρες θα έπρεπε να προχωρήσουν σε περικοπές κοινωνικών δαπανών, αν ήθελαν να βοηθηθούν από το ΔΝΤ).
Όπως είπε, τόση λιτότητα ήταν σίγουρο πως θα χειροτέρευε την κατάσταση, επειδή θα περιόριζε την ζήτηση, και θα δυσκόλευε την αποπληρωμή των δανείων.
«Πρόκειται για κρίση ανάπτυξης», τόνισε, προσθέτοντας πως «πίσω από την κρίση ανάπτυξης κρύβεται μια κρίση ηγεσίας».
Ο Strauss-Kahn ανέκαθεν ασκούσε κριτική προς την Ευρώπη, ακόμη και τότε που ήταν στο τιμόνι του ΔΝΤ, όμως αυτή τη φορά η κριτική του ήταν ιδιαίτερα αυστηρή.
Εξέφρασε μάλιστα τον σκεπτικισμό του όσον αφορά στις προθέσεις της ΕΕ να επιβάλλονται κυρώσεις σε όσα κράτη δεν εκπληρώνουν τους δημοσιονομικούς στόχους που θα τίθενται.
«Τι θα γίνει δηλαδή αν ένα τιμωρημένο κράτος αρνηθεί να πληρώσει; Τίποτα. Και αν αποφασίσει να πληρώσει, αυτό θα σημαίνει ότι θα αυξηθεί το χρέος του αντί να μειωθεί…», είπε.
Πάντως δεν πρόσφερε κάποιο δικό του σχέδιο για έξοδο από την κρίση, αλλά μίλησε για την ανάγκη μιας πιο σφιχτής δημοσιονομικής ένωσης.
Παράλληλα, ζήτησε από την Κίνα  και τις υπόλοιπες αναπτυσσόμενες χώρες «που διαθέτουν τους απαραίτητους πόρους, να βοηθήσουν αυτούς που έχουν πρόβλημα…». Όπως είπε, αυτό θα ήταν προς το συμφέρον της Κίνας, αφού ως χώρα εξαρτάται κυρίως από το εμπόριο της με την Ευρώπη.
Δεν διευκρίνισε το πόσα χρήματα θα πρέπει να δανείσει η Κίνα, είτε άμεσα προς τις χώρες που τα χρειάζονται, είτε έμμεσα μέσω του ΔΝΤ, αλλά είπε πως αν το Πεκίνο αποφασίσει να βοηθήσει την Ευρώπη, τότε θα πρέπει να αποκτήσει μια ακόμη μεγαλύτερη φωνή μέσα στο ΔΝΤ.
Κάτι τέτοιο όμως ίσως να αποδειχτεί δύσκολο, αφού μερικές ευρωπαϊκές χώρες δεν δείχνουν διάθεση να μειώσουν την δύναμη της  ψήφου τους, κάνοντας χώρο στη Κίνα και σε άλλους.
Και όπως κατέληξε στην ομιλία του ο Strauss-Kahn, «οι Ευρωπαίοι ηγέτες βρίσκονται σε άρνηση, όσον αφορά στο μέγεθος των προβλημάτων τους».
http://www.antinews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια: